Zítra jsou Velikonoce a já jsem se rozhodla, že Vám připomenu jeden ze svých prvních receptů, které jsem přidávala na svůj facebookový profil @vkuchynishankou. Oproti předchozí verzi je těsto vytuněné o větší dávku bílkovin v podobě celého tvarohu 🙂
Co budeme potřebovat na 1 beránka:
- 1 tvaroh z papírového obalu
- 4 vejce
- 150 ml mléka
- 30 g ghí nebo másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 50 g sladidla – např. březového cukru
- 90 g hladké špaldové mouky
- 70 g polenty
- 10 g prášku do pečiva
- 30 g vanilkového proteinu (lze vynechat a nahradit sladidlem)
- štáva z půlky citronu
- kůra z půlky citronu
Postup:
- Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme v hustý sníh.
- Žloutky smícháme s tvarohem, máslem, vanilkou, mlékem, sladidlem a citronovou šťávou a kůrou.
- Do tekuté směsi přidáme mouku, polentu, prášek do pečiva a vanilkový protein. Promícháme metličkou.
- Po částech zapracujeme do těsta sníh. Už nešleháme, jen jemně vmícháme vařečkou.
- Vlijeme do formy a pečeme na 170 stupňů 50 – 60 minut. Já mám formu silikonovou, proto nevymazávám. Pokud máte formu klasickou, důkladně vymažte a vysypte polohrubou moukou. Zda je upečený zkoušíme špejlí. Těsto je hodně vláčné, takže špejle bude trochu vlhká, ale těsto by se už lepit nemělo.
- Prvních 20 minut peču zakryté alobalem, což mi zajistí, aby těsto pěkně naběhlo a nepotrhalo se na povrchu. Ke konci pečení opět přikryji, pokud je potřeba 🙂
Tip:
Já mám formu silikonovou, proto nevymazávám. Pokud máte formu klasickou, důkladně vymažte a vysypte polohrubou moukou.
Krásné Velikonoce, Hanka