Špaldové mrkvánky

Špaldové mrkvánky

Mrkvánky jsem objevila teprve nedávno, ale zachutnaly mi natolik, že jsem si je chtěla upéct i sama. Netrvalo dlouho a recept jsem měla vymyšlený 🙂

Co budeme na 1 plech mrkvánků potřebovat:

  • 1 vejce
  • 125 g měkkého tvarohu z papírového obalu
  • 15 g másla nebo ghí
  • 15 g medu
  • 220 g hladké špaldové mouky + na podsypání
  • 160 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 1 lžička jedlé sody

Náplň:

  • tuhá povidla

Postup:

  • Vejce vyšleháme společně s tvarohem, medem a máslem metličkou. Přidáme nastrouhanou mrkev a promícháme.
  • Přisypeme skoro všechnu mouku a sodu. Zpracujeme v pružné těsto.
  • Zbytkem mouky posypeme vál, vyklopíme těsto a ještě ručně prohněteme, tak aby se všechna mouka zapracovala do těsta. Můžeme přidat více mouky. Opět platí, že čím méně mouky použijeme, tím budou mrkvánky měkčí.
  • Podsypeme moukou a těsto rozválíme do obdélníku na šířku 18 cm. Nožem rozřízneme po délce, takže nám vzniknou 2 pruhy o šířce 9 cm.
  • Povidla dáme doprostřed pruhu po celé délce. Pak překlopíme těsto přes povidla (jako bychom chtěli dělat závin) a po celé délce těsto spojíme rukama. Válec položíme na vál spojem dolů.
  • Těsto poté rozkrájíme na jednotlivé kousky 4-5 cm dlouhé. Pokud máme tuhá povidla, tak nevytečou a nemusíme řešit konce každého mrkvánku.
  • Dáme na plech a pečeme 15 – 20 minut na 180 stupňů.

Dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: