Kombinace máku a jablíček je perfektní. Díky máku máme pevné kosti, zdravé zuby a krásnou pleť 🙂 Jablíčka nám závin krásně osladí 🙂
Co budeme potřebovat na jednu nohavici:
- 50 g Cream spread light (Lidl)
- 100 g jogurtu
- 220 g špaldové mouky + 2 lžíce na podsypání
- 1 vejce
- 70 g máku
- 200 ml mléka
- 2+2 lžičky třtinového cukru
- 3-4 jablka
Postup:
- V míse smícháme Cream spread, jogurt, vejce a postupně přisypáváme mouku. Vznikne konzistentní těsto. Můžeme ještě zpracovat rukama na vále. Dáme stranou odpočívat.
- Na plotýnce ohřejeme mléko, přisypeme mák a cukr a na mírném plameni vaříme. Jakmile je mléko vyvařené, odstavíme.
- Jablka rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Nastrouháme nahrubo a rukou vymačkáme přebytečnou šťávu. Tohle dělám, aby nebyl závin rozmočený 🙂
- Jakmile máme mák i jablka připravená, posypeme vál moukou a vyválíme tenkou placku na délku vašeho plechu. Navrstvíme nejdřív mák, cca do 3/4 těsta a na stejnou plochu i jablka. Posypeme dvěma lžičkami cukru. Pracujeme rychle, aby se nám těsto nepřilepilo na vál. Zamotáme a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme na 180 stupňů 25 minut.
Po vychladnutí mi vyšlo 8 silnějších kousků. Ke snídani doporučuji 2 kousky 🙂
Přeji dobrou chuť 🙂
Vaše Hanka