Makovo jablečný závin

Makovo jablečný závin

Kombinace máku a jablíček je perfektní. Díky máku máme pevné kosti, zdravé zuby a krásnou pleť 🙂 Jablíčka nám závin krásně osladí 🙂

Co budeme potřebovat na jednu nohavici:

  • 50 g Cream spread light (Lidl)
  • 100 g jogurtu
  • 220 g špaldové mouky + 2 lžíce na podsypání
  • 1 vejce
  • 70 g máku
  • 200 ml mléka
  • 2+2 lžičky třtinového cukru
  • 3-4 jablka

Postup:

  • V míse smícháme Cream spread, jogurt, vejce a postupně přisypáváme mouku. Vznikne konzistentní těsto. Můžeme ještě zpracovat rukama na vále. Dáme stranou odpočívat.
  • Na plotýnce ohřejeme mléko, přisypeme mák a cukr a na mírném plameni vaříme. Jakmile je mléko vyvařené, odstavíme.
  • Jablka rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Nastrouháme nahrubo a rukou vymačkáme přebytečnou šťávu. Tohle dělám, aby nebyl závin rozmočený 🙂
  • Jakmile máme mák i jablka připravená, posypeme vál moukou a vyválíme tenkou placku na délku vašeho plechu. Navrstvíme nejdřív mák, cca do 3/4 těsta a na stejnou plochu i jablka. Posypeme dvěma lžičkami cukru. Pracujeme rychle, aby se nám těsto nepřilepilo na vál. Zamotáme a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečeme na 180 stupňů 25 minut.

Po vychladnutí mi vyšlo 8 silnějších kousků. Ke snídani doporučuji 2 kousky 🙂

Přeji dobrou chuť 🙂

Vaše Hanka

 

 

  • Sdílet: