V týdnu se mi připomněla vzpomínka, že jsem před dvěma lety zveřejnila recept na makové šneky. Rozhodla jsem se, že je upeču znovu a použiju na ně moje univerzální kynuté těsto, které se mi osvědčilo i na babku 🙂 Šneci jsou krásně nadýchaní a vláční… tak jsem se rozhodla recept sepsat i sem na blog 🙂
Co budeme potřebovat:
- 280 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 15 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
- 100 ml mléka
- 60 g měkkého másla
- 50 g cukru / medu
- pár kapek vanilkového extraktu
Náplň:
- 100 g mletého máku
- 1-2 lžíce medu
- 400 ml mléka
- 100 g povidel
Postup:
- Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme teplé mléko (ne horké!), nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale jen tak aby se do mléka dostalo jen trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.
- Do mísy přidáme zbývající suroviny a zpracujeme. Jakmile je těsto krásně pružné, můžeme přestat hnětat.
- Necháme vykynout. Doba kynutí záleží na okolní teplotě. Obvykle to trvá 1 hodinu.
- Na náplň dáme do hrnce mák a mléko a na mírném ohni vaříme nejméně 10 minut (aby se mák uvařil a nebyl tvrdý). Mléko se téměř vyvaří. Přimícháme povidla, případně dosladíme dle chuti medem a odstavíme z plotny.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme do velikosti 30×40 cm.
- Na plát těsta naneseme náplň. Na jeden z konců náplň nenanášíme až úplně ke kraji, aby nám při balení náplň nevytekla.
- Potřené těsto opatrně smotáme jako roládu. Já v tomto okamžiku dávám naplněné těsto na 15 minut do lednice, lépe se pak krájí na jednotlivé šneky. Těsto trochu nakyne, ale taky se zpevní.
- Roládu nakrájíme na 9 částí, lze ale i na více, pokud chcete šneky nižší.
- Necháme dokynout a poté pečeme 25 minut na 180 stupňů.
- Můžeme podávat pokapané javorovým sirupem
Přeji dobrou chuť 🙂