Měla jsem chuť na něco čokoládového a oříškového, tak jsem spojila hořkou čokoládu a mleté lískové oříšky. Zadělala jsem kynuté těsto a vznikla tahle dobrůtka.
Co budeme potřebovat:
- 280 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 15 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
- 100 ml mléka
- 60 g měkkého másla
- 50 g cukru / medu
- pár kapek vanilky
- 80 g lískových oříšků
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- 50 – 100 ml smetany ke šlehání
- formu na chleba
Postup:
- Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme teplé mléko (ne horké!), nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale jen tak aby se do mléka dostalo jen trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.
- Do mísy přidáme zbývající suroviny a zpracujeme. Jakmile je těsto krásně pružné, můžeme přestat hnětat 🙂
- Necháme vykynout. Doba kynutí záleží na okolní teplotě. Obvykle to trvá 1 hodinu.
- Na náplň rozmixujeme ořechy. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a po částech přidáme smetanu. Směs by neměla být moc tekutá. Jakmile se suroviny spojí, přidáme ořechy. Zamícháme a odstavíme z plotny.
- Vykynuté těsto vyklopíme a vyválíme. Šířka těsta by měla být na šíři formy na chleba.
- Na plát těsta naneseme náplň. Na jeden z konců náplň nenanášíme až úplně ke kraji, aby nám při balení babky náplň nevytekla.
- Potřené těsto opatrně smotáme jako roládu a vložíme do formy.
- Necháme znovu vykynout. Doba kynutí opět cca hodina.
- Pečeme 30 minut na 180 stupňů.
Přeji dobrou chuť 🙂
Svoje výtvory označujte #vkuchynishankou