Lískooříšková babka s čokoládou

Lískooříšková babka s čokoládou

Měla jsem chuť na něco čokoládového a oříškového, tak jsem spojila hořkou čokoládu a mleté lískové oříšky. Zadělala jsem kynuté těsto a vznikla tahle dobrůtka.

Co budeme potřebovat:

  • 280 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 15 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
  • 100 ml mléka
  • 60 g měkkého másla
  • 50 g cukru / medu
  • pár kapek vanilky
  • 80 g lískových oříšků
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 50 – 100 ml smetany ke šlehání
  • formu na chleba

Postup:

  • Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme teplé mléko (ne horké!), nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale jen tak aby se do mléka dostalo jen trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.
  • Do mísy přidáme zbývající suroviny a zpracujeme. Jakmile je těsto krásně pružné, můžeme přestat hnětat 🙂
  • Necháme vykynout. Doba kynutí záleží na okolní teplotě. Obvykle to trvá 1 hodinu.
  • Na náplň rozmixujeme ořechy. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a po částech přidáme smetanu. Směs by neměla být moc tekutá. Jakmile se suroviny spojí, přidáme ořechy. Zamícháme a odstavíme z plotny.
  • Vykynuté těsto vyklopíme a vyválíme. Šířka těsta by měla být na šíři formy na chleba.
  • Na plát těsta naneseme náplň. Na jeden z konců náplň nenanášíme až úplně ke kraji, aby nám při balení babky náplň nevytekla.
  • Potřené těsto opatrně smotáme jako roládu a vložíme do formy.
  • Necháme znovu vykynout. Doba kynutí opět cca hodina.
  • Pečeme 30 minut na 180 stupňů.

Přeji dobrou chuť 🙂

Svoje výtvory označujte #vkuchynishankou

  • Sdílet: