Sezóna rebarbory je v plném proudu. Mám pro vás připravený recept na klasický koláč s rebarborou, který jsem vylepšila o bílkoviny navíc díky tvarohové vrstvě 🙂
Věděli jste, že rebarbora je prospěšná pro naše zdraví? Je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu. Detoxikuje organismus. Posiluje pokožku i vlasy 🙂 Navíc skvěle chutná, tak pojďme už na recept 🙂
Co budeme potřebovat na křehké těsto:
- 140 g hladké špaldové mouky
- 50 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce mléka
Náplň:
- 2 polotučné tvarohy
- 2 lžíce medu nebo jiné sladidlo
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžičky prášku vanilkového pudinku
Na dozdobení
- 2-3 velké řapíky rebarbory
- med
- pekanové ořechy
- Máslo necháme povolit a smícháme s ostatními surovinami na těsto v míse nebo na vále. Pak zpracujeme ještě rukama, aby se všechny suroviny dobře spojily.
- Připravíme si koláčovou formu, vyložíme papírem nebo lehce vymažeme máslem. Těsto rozválíme na velikost o něco větší než je forma a vložíme ho dovnitř.
- Suroviny na náplň vymícháme dohladka a nalijeme na těsto.
- Rebarboru oloupeme, nakrájíme na menší kousky a poklademe na koláč. Přidáme ořechy a pomocí lžičky pokapeme celý koláč medem… a hlavně ořechy, aby zkaramelizovaly 🙂
- Koláč pečeme na 180 stupňů po dobu 40 minut. Po upečení necháme vychladnout a můžeme podávat 🙂
Přeji dobrou chuť 🙂
Rebarboru můžete jen naskládat vedle sebe nebo nakrájet na menší kousky a skládat různé obrazce 🙂