Koláč s rebarborou a karamelizovanými pekanovými ořechy

Koláč s rebarborou a karamelizovanými pekanovými ořechy

Sezóna rebarbory je v plném proudu. Mám pro vás připravený recept na klasický koláč s rebarborou, který jsem vylepšila o bílkoviny navíc díky tvarohové vrstvě 🙂

Věděli jste, že rebarbora je prospěšná pro naše zdraví? Je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu. Detoxikuje organismus. Posiluje pokožku i vlasy 🙂 Navíc skvěle chutná, tak pojďme už na recept 🙂

Co budeme potřebovat na křehké těsto:

  • 140 g hladké špaldové mouky
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce mléka

Náplň:

  • 2 polotučné tvarohy
  • 2 lžíce medu nebo jiné sladidlo
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžičky prášku vanilkového pudinku

Na dozdobení

  • 2-3 velké řapíky rebarbory
  • med
  • pekanové ořechy

 

  • Máslo necháme povolit a smícháme s ostatními surovinami na těsto v míse nebo na vále. Pak zpracujeme ještě rukama, aby se všechny suroviny dobře spojily.
  • Připravíme si koláčovou formu, vyložíme papírem nebo lehce vymažeme máslem. Těsto rozválíme na velikost o něco větší než je forma a vložíme ho dovnitř.
  • Suroviny na náplň vymícháme dohladka a nalijeme na těsto.
  • Rebarboru oloupeme, nakrájíme na menší kousky a poklademe na koláč. Přidáme ořechy a pomocí lžičky pokapeme celý koláč medem… a hlavně ořechy, aby zkaramelizovaly 🙂
  • Koláč pečeme na 180 stupňů po dobu 40 minut. Po upečení necháme vychladnout a můžeme podávat 🙂

 

Přeji dobrou chuť 🙂

 

Rebarboru můžete jen naskládat vedle sebe nebo nakrájet na menší kousky a skládat různé obrazce 🙂

  • Sdílet: