Krémový a jemný cheesecake? Zkuste tento recept, budete nadšení 🙂 Můj oblíbený zákusek jsem ozdravila a povedl se na jedničku 🙂
Co budeme potřebovat na těsto:
- 140 g hladké špaldové mouky
- 50 g másla pokojové teploty
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Náplň:
- 1 zralé avokádo
- 1 nízkotučný tvaroh
- 1 řecký jogurt 0% tuku
- 1 vejce
- 20 g vanilkového proteinu (lze nahradit sladidlem)
- 40 g sladidla (sladím málo, takže si každý doslaďte na svou míru sladkosti)
- nastrouhaná kůra z 1 limetky
- šťáva z půlky limetky
- lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Všechny suroviny na těsto smícháme na vále nebo v míse. Dál zpracováváme těsto rukama, až se všechny suroviny spojí v kompaktní těsto.
- Dáme do lednice a připravíme si náplň.
- Avokádo rozmačkáme vidličkou na kaši, přidáme vše ostatní a krátce vyšleháme.
- Vál si trochu podsypeme moukou a vyválíme plát těsta. Já jsem použila formu o průměru 18 cm, takže jsem udělala placku o něco širší, aby měl cheesecake i okraje. Těsto se dobře vyvaluje, když na něj dáte pečící papír. Formu vymažeme olejem, já jsem použila kokosový olej ve spreji, super vychytávka 🙂 Pomocí pečícího papíru přeneseme těsto do formy a upravte ho.
- V tuto chvíli zapněte troubu na 180 stupňů.
- Na připravené těsto vlijeme náplň. Jemně s formou zatřeseme. Zbavíme se tak přebytečných bublinek v náplni a povrch se krásně srovná.
- Formu obalíme alobalem tak, aby do koláče nevnikla voda. Budeme totiž péct ve vodní lázni. Formu vložíme do většího pekáče a nalijeme na něj vodu. Já dávám tolik, aby byla forma 1-2 cm ponořená.
- Takto vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme dalších 30 minut. Během pečení neotvírejte troubu, je to zásadní, tak to nutkání vydržte 🙂
- To, že je koláč upečený poznáte tak, že když s ním mírně zatřesete, vypadá jako želé 🙂 Nebojte, po vychladnutí ještě ztuhne 🙂
- Cheesecake nemá rád rychlou změnu teplot, jakmile je tedy upečený, vypněte troubu a nechce pootevřená dvířka na 5 cm a nechejte troubu úplně vychladnout. Poté vyndejte a dejte ještě tak na 2 hodiny na chladné místo.
Přeji dobrou chuť 🙂