Jemný avokádový cheesecake s limetkou

Jemný avokádový cheesecake s limetkou

Krémový a jemný cheesecake? Zkuste tento recept, budete nadšení 🙂 Můj oblíbený zákusek jsem ozdravila a povedl se na jedničku 🙂

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 140 g hladké špaldové mouky
  • 50 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Náplň:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 nízkotučný tvaroh
  • 1 řecký jogurt 0% tuku
  • 1 vejce
  • 20 g vanilkového proteinu (lze nahradit sladidlem)
  • 40 g sladidla (sladím málo, takže si každý doslaďte na svou míru sladkosti)
  • nastrouhaná kůra z 1 limetky
  • šťáva z půlky limetky
  • lžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Všechny suroviny na těsto smícháme na vále nebo v míse. Dál zpracováváme těsto rukama, až se všechny suroviny spojí v kompaktní těsto.
  • Dáme do lednice a připravíme si náplň.
  • Avokádo rozmačkáme vidličkou na kaši, přidáme vše ostatní a krátce vyšleháme.
  • Vál si trochu podsypeme moukou a vyválíme plát těsta. Já jsem použila formu o průměru 18 cm, takže jsem udělala placku o něco širší, aby měl cheesecake i okraje. Těsto se dobře vyvaluje, když na něj dáte pečící papír. Formu vymažeme olejem, já jsem použila kokosový olej ve spreji, super vychytávka 🙂 Pomocí pečícího papíru přeneseme těsto do formy a upravte ho.
  • V tuto chvíli zapněte troubu na 180 stupňů.
  • Na připravené těsto vlijeme náplň. Jemně s formou zatřeseme. Zbavíme se tak přebytečných bublinek v náplni a povrch se krásně srovná.
  • Formu obalíme alobalem tak, aby do koláče nevnikla voda. Budeme totiž péct ve vodní lázni. Formu vložíme do většího pekáče a nalijeme na něj vodu. Já dávám tolik, aby byla forma 1-2 cm ponořená.
  • Takto vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme dalších 30 minut. Během pečení neotvírejte troubu, je to zásadní, tak to nutkání vydržte 🙂
  • To, že je koláč upečený poznáte tak, že když s ním mírně zatřesete, vypadá jako želé 🙂 Nebojte, po vychladnutí ještě ztuhne 🙂
  • Cheesecake nemá rád rychlou změnu teplot, jakmile je tedy upečený, vypněte troubu a nechce pootevřená dvířka na 5 cm a nechejte troubu úplně vychladnout. Poté vyndejte a dejte ještě tak na 2 hodiny na chladné místo.

Přeji dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: