Cuketový bezlepkový perník

Cuketový bezlepkový perník

Tak nám opět začalo období cuket. Tentokrát jsem vytvořila bezlepkovou verzi našeho oblíbeného cuketového perníku. Je snad ještě vláčnější než klasika. Díky cuketě je těsto krásně šťavnaté a dlouho vydrží čerstvé. Navíc je příprava velmi jednoduchá, takže ji zvládne i začátečník. Tento perník potěší nejen celiaky, ale každého, kdo si chce dopřát něco dobrého.

Co budeme potřebovat na plech o velikosti 21 x 21 cm:

  • 250 g nastrouhané cukety
  • 200 g hladké rýžové mouky
  • 30 g kakaa
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g mléka
  • 70 g oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 - 2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli
  • 1 - 2 lžíce marmelády na upečený perník

Troubu zapneme na 180 C na horní a dolní ohřev.

Cuketu zbavíme semínek, mladou cuketu nemusíme loupat a nastrouháme na hrubo. Do mísy přidáme zbytek surovin a vařečkou smícháme. 

Plech vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme rýžovou moukou. Těsto na plech nalijeme a uhladíme.

Vložíme do vyhřáté trouby do střední části a pečeme 30 minut.

Ještě horké potřeme marmeládou a necháme vychladnout. Běžně používám meruňkovou marmeládu, tentokráte jsem dala rybízovou a bylo to také výborné :)

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: