S cuketovou sezónou opět nastává otázka, co s úrodou a tak jsem upekla cuketovou bábovku. Navíc jsem si v týdnu koupila olej ve spreji, který se používá na vymazání formy a už jsem se těšila, až ho vyzkouším :) Výsledek mě opět mile překvapil. Bábovka je krásně vláčná. V receptu používám protein, pokud jej nechcete použít, nemusíte a zvyšte gramáž cukru na 90-100 g. Jdeme na recept?
Co budeme na bábovku o velikosti 1,2 l potřebovat:
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.
Ke žloutkům přidáme cukr a mléko a vyšleháme do pěny. Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhanou cuketu přidáme do pěny a zamícháme. Přisypeme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, protein a vanilku a znovu zamícháme.
Nakonec přidáme máslo. Jakmile jej zapracujeme do těsta, jemně vmícháme sníh vařečkou.
Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou a naplníme těstem. Pečeme 40 minut na 170 stupňů.
Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je bábovka uvnitř upečená a pokud ano vyndáme ji z trouby. Až trochu vychladne, vyklopíme ji z formy. Dozdobit můžeme ořechovým máslem a ovocem.
Přeji dobrou chuť.
Hanka