Čalamáda

Čalamáda

Přemýšlela jsem, jak využiju poslední sklizené papriky a vzpomněla jsem si na čalamádu z dětství. Tak jsem poprosila mamku o recept a hned jsem se do něj pustila. Jen jsem ubrala cukr a olej, takže už není podle originálu. Nicméně po ochutnání jsem zhodnotila, že chutná stejně, jak si ho pamatuji, takže si jej zapisuji, abych ho v příští rok nemusela hledat po papírcích :)

Co budeme potřebovat:

  • 1 hlávku zelí
  • 500 g papriky
  • 500 g mrkve
  • 500 g cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml octa
  • 150 g cukru
  • 20 g soli
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 2 bobkové listy
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře

Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké proužky. Papriky rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo - já jsem použila mandolínu a nastrouhala jsem na drobné hranolky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. 

V kastrolu svaříme ocet, cukr, sůl a koření. Minutu necháme probublat a odstavíme z ohně. Necháme zchladnout a nalijeme na zeleninu. Dobře promícháme, zakryjeme a necháme odpočinout do druhého dne. Zelenina pustí ještě vodu a zkřehne.

Druhý den naplníme do sterilovaných sklenic. Dobře upěchujeme, aby ve sklenici nebyly vzduchové bubliny. Pokud zbyde nálev, nalijeme jej do sklenic na povrch, aby byla zelenina zalitá. Zavíčkujeme a zavaříme 20 minut na 90 stupňů. Po vytažení sklenice zakryjeme mokrou utěrkou, abychom si zajistili, že se všechny chytnou.

Pokud vyzkoušíte, napište mi. Věřím, že vám čalamáda bude chutnat stejně jako mě. 

Dobrou chuť,

Hanka

  • Sdílet: