Krásný adventní čas vám všem, kdo můj blog čtete. V rámci adventního kalendáře na svém instagramovém účtu jsem připravila pro své sledující každý den nový příspěvek týkající se Vánoc a adventního času. Všichni už shánějí dárky, mají spoustu starostí, ani já nejsem vyjímkou a tak jsem si říkala, že taková se babka plná džemu může leckomu hodit :) Do babky jsem použila višňový bez cukru od Allnutrition, ale jen proto, že jsem ho potřebovala spotřebovat a nebála bych se přidat jakýkoliv jiný džem, který doma najdete, bude to stejně dobrota :)
Co budeme potřebovat:
- 280 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 15 g čerstvého droždí
- 100 ml mléka
- 50 g měkkého másla
- 50 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- višňový džem
- forma na chleba (velikost 0,9 kg - já mám tuto z Kitchenetteshopu)
Postup:
- Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme vlažné mléko, nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr 1 lžičku cukru. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale tak aby se do mléka dostalo jen trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.
- Do mísy přidáme zbývající suroviny a hněteme několik minut v robotu s hákovým nástavcem nebo o něco déle ručně.
- Těsto necháme přibližně 1 hodinu vykynout. Doba kynutí však záleží na okolní teplotě.
- Vykynuté těsto vyklopíme a vyválíme plát o velikosti 35x30 cm.
- Na plát těsta naneseme džem. Na jeden z delších konců náplň nenanášíme až úplně ke kraji, aby nám při balení babky náplň nevytekla.
- Potřené těsto opatrně po kratší straně smotáme jako roládu a dáme na 30 minut zachladit do lednice.
- Těsto v lednici přestane skoro kynout, ztuhne a půjde s ním dobře pracovat. Jakmile těsto vytáhneme z lednice, po celé délce jej rozřízneme. Vzniknou dva prameny, které překládáme přes sebe a tím se smotají dohromady. Vložíme do vymazané formy.
- Necháme znovu 45 minut vykynout. Pečeme 30 minut na 180 stupňů ve spodní části trouby. Zda je babka propečená, zkoušíme zápichem špejlí. Pokud si nejsme jistí, raději pečeme ještě dalších 5 minut.
Přeji dobrou chuť.
Hanka