Višňová babka

Višňová babka

Krásný adventní čas vám všem, kdo můj blog čtete. V rámci adventního kalendáře na svém instagramovém účtu jsem připravila pro své sledující každý den nový příspěvek týkající se Vánoc a adventního času. Všichni už shánějí dárky, mají spoustu starostí, ani já nejsem vyjímkou a tak jsem si říkala, že taková se babka plná džemu může leckomu hodit :) Do babky jsem použila višňový bez cukru od Allnutrition, ale jen proto, že jsem ho potřebovala spotřebovat a nebála bych se přidat jakýkoliv jiný džem, který doma najdete, bude to stejně dobrota :)

Co budeme potřebovat:

  • 280 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 15 g čerstvého droždí
  • 100 ml mléka
  • 50 g měkkého másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • višňový džem 
  • forma na chleba (velikost 0,9 kg - já mám tuto z Kitchenetteshopu)

Postup:

  • Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme vlažné mléko, nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr 1 lžičku cukru. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale tak aby se do mléka dostalo jen trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.
  • Do mísy přidáme zbývající suroviny a hněteme několik minut v robotu s hákovým nástavcem nebo o něco déle ručně. 
  • Těsto necháme přibližně 1 hodinu vykynout. Doba kynutí však záleží na okolní teplotě. 
  • Vykynuté těsto vyklopíme a vyválíme plát o velikosti 35x30 cm. 
  • Na plát těsta naneseme džem. Na jeden z delších konců náplň nenanášíme až úplně ke kraji, aby nám při balení babky náplň nevytekla.
  • Potřené těsto opatrně po kratší straně smotáme jako roládu a dáme na 30 minut zachladit do lednice. 
  • Těsto v lednici přestane skoro kynout, ztuhne a půjde s ním dobře pracovat. Jakmile těsto vytáhneme z lednice, po celé délce jej rozřízneme. Vzniknou dva prameny, které překládáme přes sebe a tím se smotají dohromady. Vložíme do vymazané formy.
  • Necháme znovu 45 minut vykynout. Pečeme 30 minut na 180 stupňů ve spodní části trouby. Zda je babka propečená, zkoušíme zápichem špejlí. Pokud si nejsme jistí, raději pečeme ještě dalších 5 minut.

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: