Loni jsem jidáše zkoušela poprvé a byla jsem nadšená. Letos jsem recept stihla i sepsat a nafotit 🙂 Originální recept jsem opět přetvořila, ale tak aby těsto zůstalo vláčné. Tak pojďme na to 🙂
Co budeme potřebovat na 11 – 13 ks:
- 325 g špaldové mouky
- 1 vejce + 1 žloutek
- 15 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
- 100 ml mléka
- 60 g měkkého másla
- 50 g cukru / medu
- pár kapek vanilky
- citronová kůra
- 1 bílek na potření
Postup:
- Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme teplé mléko (ne horké!), nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale jen tak aby se do mléka dostalo jen trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.
- Do mísy přidáme zbývající suroviny a zpracujeme. Jakmile je těsto krásně pružné, můžeme přestat hnětat 🙂
- Necháme vykynout. Doba kynutí záleží na okolní teplotě. Obvykle to trvá 1 hodinu.
- Těsto rozdělíme na kousky cca 50-60 g a vytvarujeme.
- Necháme znovu kynout 20-30 minut.
- Potřeme bílkem a pečeme 20 minut na 180 stupňů.
Dobrou chuť 🙂