Vánoční štola

Vánoční štola

Tuhle štolu mám osvědčenou, obsahuje tvaroh a díky tomu je krásně měkká a můžeme ji jíst okamžitě.

Co budeme potřebovat:

  • 125 g tvarohu v papírovém obalu
  • 70 g másla
  • 65 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 210 g hladké špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • nastrouhaná kůra z půlky citrónu
  • půl lžičky vanilkového extraktu
  • 100 g – Oříšky, sušené ovoce (rozinky, brusinky, meruňky, švestky a pod.)

V míse smícháme tvaroh, máslo, vejce a cukr. Přidáme ostatní suroviny a smícháme v robotu nebo vařečkou a poté rukama až získáme kompaktní těsto. Přemístíme na vál poprášený moukou a vytvarujeme štolu. Já jsem nejdříve udělala váleček, ze kterého jsem rukou udělala placku ve tvaru obdélníku a pak přeložila napůl podél delší strany, čímž jsem docílila tvaru štoly.

Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 20 minut na 180 stupňů. Poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších 15 minut. Každá trouba peče jinak, tak raději hlídejte a zkoušejte špejlí, zda je už štola upečená.

Po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem. Pokud nechcete zbytečně přeslazené, posypte mletými mandlemi :)

Těším na vaše recenze, pokud se rozhodnete recept také vyzkoušet 🙂

Dobrou chuť

  • Sdílet: