Tvarožník

Tvarožník

Tvarožník jsem poprvé ochutnala nedávno na výletě na zámku v Lysicích v Cafe Dubský a byl tak dobrý. Určitě si na něj zajděte, až budete v okolí. A do té doby můžete vyzkoušet můj odlehčený recept.

Co budeme potřebovat na formu 15 - 18 cm

  • 1 tvaroh Olma 0,3% tuku
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g kukuřičné polenty nebo hladké špaldové mouky

Vejce rozklepneme a rozdělíme zvlášť bílky, které vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.

Žloutky vyšleháme s tvarohem, zakysanou smetanou, cukrem a vanilkou. Do této směsi zašleháme polentu/mouku. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Formu vyložíme pečícím papírem a pečeme 45 minut na 175 stupňů. 

4 meruňky nakrájíme na osminy, dáme do rendlíku, zalijeme vodou, aby byly všechny kousky ponořené. Přidáme lžíci cukru a šťávu z půlky citrónu. Vaříme několik minut, tak aby si meruňky udržely svůj tvar. Meruňky necháme okapat a poklademe na koláč. Nakonec koláč zasypeme plátky mandlí.

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: