Tvarožník jsem poprvé ochutnala nedávno na výletě na zámku v Lysicích v Cafe Dubský a byl tak dobrý. Určitě si na něj zajděte, až budete v okolí. A do té doby můžete vyzkoušet můj odlehčený recept.
Co budeme potřebovat na formu 15 - 18 cm
Vejce rozklepneme a rozdělíme zvlášť bílky, které vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.
Žloutky vyšleháme s tvarohem, zakysanou smetanou, cukrem a vanilkou. Do této směsi zašleháme polentu/mouku. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Formu vyložíme pečícím papírem a pečeme 45 minut na 175 stupňů.
4 meruňky nakrájíme na osminy, dáme do rendlíku, zalijeme vodou, aby byly všechny kousky ponořené. Přidáme lžíci cukru a šťávu z půlky citrónu. Vaříme několik minut, tak aby si meruňky udržely svůj tvar. Meruňky necháme okapat a poklademe na koláč. Nakonec koláč zasypeme plátky mandlí.
Přeji dobrou chuť.
Hanka