V poslední době se čím dál častěji potkávám s jídlem POKE BOWL. Dneska jsem ho ochutnala poprvé. Jde o jídlo, které se podává v misce (jak jste určitě poznali z názvu 🙂 ). Používají se čerstvé ryby, rýže a zelenina. Můžete si ho připravit s marinovaným lososem nebo tuňákem a přidat zeleninu, jakou máte rádi. Já jsem dnes zvolila krevety 🙂 Podávat oběd nebo večeři můžete za 20 minut 🙂
Na tomto jídle mě baví, že si pokaždé můžete udělat úplně jinou kombinaci, nikdy tak nebudete jíst to stejné. A když použijete zralé a kvalitní suroviny, zamilujete se do poke bowl stejně jako já 🙂
CO budeme potřebovat na 2 porce Teriyaki shrimp bowl:
Na krevety:
- 250 g krevet (použila jsem mražené)
- půlka cibule
- 2-3 stroužky česneku
- olivový olej
- 2 lžíce teriyaki omáčky
- lžička sojové omáčky
- sůl, pepř
Na rýži:
- 100 g rýže na sushi nebo jasmínové
- lžička rýžového octa
- sůl
Do misky:
- avokádo – na plátky, kostky, nebo můžete vyzkoušet vytvořit tvary jako kytičky 🙂 Dávám 1/4 avokáda na porci.
- mrkev – proužky, hranolky, spirálky… kreativitě se meze nekladou 🙂
- mango – na kostky
- rukola
- sezamová semínka
Postup:
- Rýže
- Propláchneme ji ve studené vodě, a dáme vařit. Vodu dáváme v poměru 1 díl rýže a 2 díly vody.
- Osolíme a dochutíme rýžovým octem.
- Jakmile je rýže měkká, odstavíme.
- Krevety
- Zatím, co se nám vaří rýže, nakrájíme si cibuli a česnek na drobno. Osmažíme na olivovém oleji. Pokud máme mražené krevety, bývají předvařené. Stačí tedy rozmrazené krevety přidat do pánve a chvíli restovat. Cca 2-3 minuty, víc ne 🙂
- Zalijeme teriyaki a sojovou omáčkou a ještě chvíli povaříme, omáčka se zredukuje. Zasypeme čerstvě umletým pepřem, dosolíme, pokud je potřeba (teriyaki i sojová omáčka jsou dost slané).
- Zelenina, ovoce
- Všechno nakrájíme do požadovaných tvarů 🙂
- Kompletace
- Do větší misky vložíme rýži, naskládáme zeleninu a ovoce. Doprostřed přidáme krevety a zasypeme sezamovými semínky
Už jste zkusili nebo vyzkoušíte? Dejte vědět, jak vám chutnalo 🙂