Strouhaný koláč s meruňkami

Strouhaný koláč s meruňkami

Strouhaný koláč mám moc ráda. Tentokráte jsem ho zkusila upéct z ovesné mouky. Pokud ji nemáte, stačí najemno posekat ovesné vločky a poslouží vám do receptu stejně :) Troufám si říct, že nikdo nepozná, že jste nepoužili klasickou bílou mouku. 

Do receptu jsem použila zavařené meruňky, můžete použít i čerstvé nebo mražené. Můžete použíti i jiné ovoce jako švestky nebo rebarboru. 

Co budeme potřebovat na plech o velikosti 21 x 21 cm:

  • 110 g ovesné mouky nebo ovesných vloček
  • 2 žloutky
  • 60 g másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 30 g mléka
  • 20 g kakaa
  • 2 g prášku do pečiva
  • 1 polotučný tvaroh
  • 2 bílky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce medu
  • 9 půlek sterilovaných meruněk

Postup:

Vločky rozmixujeme do jemné moučky.

Máslo, žloutky a cukr šleháme 3 minuty, poté přidáme mléko, kakao, ovesnou mouku a prášek do pečiva. Smícháme. Vznikne tužší těsto, bude držet pohromadě. Vytvarujeme ho do válečku, zabalíme do potravinové folie a uložíme na hodinu do mrazáku.

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, přidáme tvaroh, vanilku a med. Zamícháme.

Troubu vyhřejeme na 180 °C na horní a dolní ohřev.

Plech vyložíme pečícím papírem a na dno nastrouháme na hrubém struhadle polovinu těsta. Nalijeme tvarohovou náplň, poklademe meruňkami, zamáčkneme je, aby netrčely nad náplň. Nahoru nastrouháme do rovnoměrné vrstvy druhou polovinu těsta.

Pečeme 35 minut ve střední části trouby.

Přeji dobrou chuť!

Hanka

  • Sdílet: