Od nepaměti připravujeme na masopust domácí koblihy. Těsto z kila mouky a 6 žloutků. Smažené na sádle. Dám si jeden a už nemůžu… kecám, můžu, ale neměla bych :D. Tak jsem se rozhodla, že recept poupravím. Do vlastní domácnosti zatím stačí použít jen zlomek z původního receptu a místo smažení na sádle jsem pekla v troubě. Neočekávala jsem, že koblížky budou chutnat stejně jako ty klasické, takže jsem s výsledkem byla spokojená a moc mi chutnaly 🙂 Pokud si chcete odlehčenou variantu koblížků také vyzkoušet, tak pokračujte ve čtení dále 🙂
Co budeme potřebovat:
Postup:
V míse smícháme obě mouky a uděláme důlek. Do něj nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme 1 lžičku cukru, rozdrobíme droždí a zamícháme. Necháme 15-20 minut na teplém místě vzejít kvásek.
Poté přidáme povolené máslo, žloutky, zbytek mléka, cukr a vanilkový extrakt. Vše důkladně prohněteme. Čím déle, tím lépe. Já používám kuchyňský robot a těsto nechám hnětat 10 minut.
Těsto posypeme moukou a necháme vykynout. Trvá to různě podle okolní teploty ( umě cca 60 minut).
Těsto vyklopíme na vál a vyválíme na výšku 1 cm. Pomocí skleničky vykrajujeme kolečka. Zbytek těsta spojíme a znovu vyválíme. Pozor, aby se do těsta nedostalo zbytečně moc mouky, tyhle koblížky by byly tužší.
Nyní máme 2 možnosti.
1. Vykrájené kolečka dáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme znovu nakynout a poté upečeme. Po vychladnutí naplníme marmeládou.
2. Na kolečko dáme lžičku marmelády, druhým přikryjeme a okraj spojíme. Dáme na plech, necháme znovu nakynout a upečeme.
Obě varianty jsem vyzkoušela a výsledek je trošku jiný, ale dobré jsou stejně 🙂
Pečeme na 170 stupňů dokud koblížky nezezlátnou cca 15-20 minut. Každá trouba peče trochu jinak, tak ke konci hlídejte 🙂
Koblížky na fotce jsou upečené bez náplně a po vychladnutí jsem je pomocí cukrářského sáčku a tenkou špičkou naplnila marmeládou a dozdobila tvarohem doslazeným medem.
Dobrou chuť 🙂