S létem přišla chuť na bublaninu. Pro mě je to typický moučník na léto. Protože jsme ho s mamkou pekly docela často. Vždy jsme použily ovoce, které právě dozrávalo. Jednou jahody, pak třešně a taky rybíz. Když nám na zahrádce letos dozrál rybíz, bylo jasné, že část použiju do bublaniny. A tak jsem oprášila svůj starý hrnkový recept a dala jsem mu trošku zdravější kabátek tak, abych zachovala vláčnost a nebyla to žádná dusivka :)
Co budeme potřebovat na plech o velikosti 20 x 30 cm
Rybíz zbavíme stopek, omyjeme jej a necháme okapat. Plech můžeme vymazat máslem a vysypat polohrubou moukou nebo použít pečící papír. Troubu zapneme na horní a spodní topné těleso a nastavíme na teplotu 180 °C.
Vejce rozhlepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu, přidáme žloutky a cukr a dále několik minut šleháme. Přidáme vanilkový extrakt, mléko a olej, prošleháme. Na závěr přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a lehce zamícháme, aby zůstaly v těstě nějaké bublinky.
Do připraveného plechu nalijeme těsto. Na rybíz nasypeme 1 lžíci hladké mouky, aby se při pečení nepropadl na dno. Promícháme a nasypeme rovnoměrně na těsto.
Pečeme 30 minut v dobře vyhřáté troubě.
Přeji dobrou chuť a krásné léto!
Hanka