Rybízová bublanina

Rybízová bublanina

S létem přišla chuť na bublaninu. Pro mě je to typický moučník na léto. Protože jsme ho s mamkou pekly docela často. Vždy jsme použily ovoce, které právě dozrávalo. Jednou jahody, pak třešně a taky rybíz. Když nám na zahrádce letos dozrál rybíz, bylo jasné, že část použiju do bublaniny. A tak jsem oprášila svůj starý hrnkový recept a dala jsem mu trošku zdravější kabátek tak, abych zachovala vláčnost a nebyla to žádná dusivka :)

Co budeme potřebovat na plech o velikosti 20 x 30 cm

  • 4 vejce pokojové teploty 
  • 120 g třtinového cukru nebo jiného sladidla
  • 1 lžička domácího vanilkového cukru
  • 125 ml mléka
  • 80 ml oleje (použila jsem řepkový)
  • 220 g polohrubé špaldové mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva 
  • špetka soli
  • 400 g čerstvého červeného rybízu

Rybíz zbavíme stopek, omyjeme jej a necháme okapat. Plech můžeme vymazat máslem a vysypat polohrubou moukou nebo použít pečící papír. Troubu zapneme na horní a spodní topné těleso a nastavíme na teplotu 180 °C.

Vejce rozhlepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu, přidáme žloutky a cukr a dále několik minut šleháme. Přidáme vanilkový extrakt, mléko a olej, prošleháme. Na závěr přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a lehce zamícháme, aby zůstaly v těstě nějaké bublinky.

Do připraveného plechu nalijeme těsto. Na rybíz nasypeme 1 lžíci hladké mouky, aby se při pečení nepropadl na dno. Promícháme a nasypeme rovnoměrně na těsto.

Pečeme 30 minut v dobře vyhřáté troubě. 

Přeji dobrou chuť a krásné léto!

Hanka

  • Sdílet: