Mrkvový chlebíček

Mrkvový chlebíček

Věřili byste, že jsem ještě nikdy nepekla pravej mrkváč? A co vy, pekli jste ho někdy? A chtěli byste si ho upéct ve zdravější verzi? Teď máte příležitost 🙂 . Recept jsem měla v hlavě už pěkně dlouho, tak jsem ho stihla pořádně promyslet a byl tak dobrý, že už nepotřebuje žádné úpravy. Chlebíček jsem upekla, když jsme šli ke kamarádům plánovat jeden z našich dalších tripů, aby nám u toho plánování nekručelo v žaludku a všichni se jen rozplývali 🙂 . Upozornění: Po upečení vám garantuji takovou vůni, že se budete chtít zakousnout ještě do horkého 😀

Co budeme potřebovat:

  • 2 velká vejce
  • 50 g třtinového cukru nebo medu
  • 140 g špaldové mouky
  • 150 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 60 g másla nebo ghí
  • 90 g jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 30 g mandlí nasekaných na kousky
  • 30 g pistácií nebo jiných ořechů na dozdobení

Postup:

  • Mrkev nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme v robotu. Já volím mixování 🙂
  • Vejce – oddělíme zvlášť bílky a vyšleháme sníh.
  • Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme v hustou pěnu (šleháme na nejvyšší stupeň 3 minuty)
  • Přidáme máslo, jogurt, prášek do pečiva, sodu, vanilku a zamícháme
  • Přidáme mrkev, zamícháme. Nakonec přidáme mouku a ořechy.
  • Vznikne hustější těsto, do kterého už  jen stěrkou jemně vmícháme sníh.
  • Těsto vlijeme do formy. Já mám silikonovou, tak už nevymazávám.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.
  • Po upečení potřeme zakysanou smetanou, která se částečně do těsta vsákne a dozdobíme pistáciemi.

Přeji dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: