Věřili byste, že jsem ještě nikdy nepekla pravej mrkváč? A co vy, pekli jste ho někdy? A chtěli byste si ho upéct ve zdravější verzi? Teď máte příležitost 🙂 . Recept jsem měla v hlavě už pěkně dlouho, tak jsem ho stihla pořádně promyslet a byl tak dobrý, že už nepotřebuje žádné úpravy. Chlebíček jsem upekla, když jsme šli ke kamarádům plánovat jeden z našich dalších tripů, aby nám u toho plánování nekručelo v žaludku a všichni se jen rozplývali 🙂 . Upozornění: Po upečení vám garantuji takovou vůni, že se budete chtít zakousnout ještě do horkého 😀
Co budeme potřebovat:
- 2 velká vejce
- 50 g třtinového cukru nebo medu
- 140 g špaldové mouky
- 150 g na jemno nastrouhané mrkve
- 60 g másla nebo ghí
- 90 g jogurtu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
- 30 g mandlí nasekaných na kousky
- 30 g pistácií nebo jiných ořechů na dozdobení
Postup:
- Mrkev nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme v robotu. Já volím mixování 🙂
- Vejce – oddělíme zvlášť bílky a vyšleháme sníh.
- Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme v hustou pěnu (šleháme na nejvyšší stupeň 3 minuty)
- Přidáme máslo, jogurt, prášek do pečiva, sodu, vanilku a zamícháme
- Přidáme mrkev, zamícháme. Nakonec přidáme mouku a ořechy.
- Vznikne hustější těsto, do kterého už jen stěrkou jemně vmícháme sníh.
- Těsto vlijeme do formy. Já mám silikonovou, tak už nevymazávám.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.
- Po upečení potřeme zakysanou smetanou, která se částečně do těsta vsákne a dozdobíme pistáciemi.
Přeji dobrou chuť 🙂