Mramorová bábovka s ricottou

Mramorová bábovka s ricottou

V soutěži o formu na bábovku, která probíhala na mém instagramovém profilu, měli soutěžící komentovat, jakou bábovku mají nejraději. Už jsem vám prozradila, že druhou nejoblíbenější bábovkou se stala tvarohová. Teď nastal čas vám prozradit, jakou bábovku soutěžící zmiňovali nejčastěji 🙂

Z názvu tohoto příspěvku jste určitě uhodli, že se jednalo o klasickou mramorovou bábovku. Za mě je to taky moje nejoblíbenější bábovka z dob dětství, ale od té doby, co se snažím jíst zdravě, jsem ji nepekla.

Pro mě to byla další výzva, jak ozdravit klasický recept – 4 vejce, čtvrt kila mouky, čtvrt kila cukru a 2 deci oleje (zbytek receptu určitě znáte). Kromě vajíček jsem v receptu nenechala kámen na kameni a šla ve svém stylu “nahraď co nejvíc mouky” a “cukr maximálně 50 gramů” 🙂 Výsledek mě tak nadchnul, že jsem si ho nemohla nechat jen pro sebe 🙂

Co budeme potřebovat:

  • 1 ricotta 250 g
  • 4 vejce
  • 50 g cukru (nebo jiné sladidlo)
  • 30 g vanilkového proteinu (lze vynechat, ale přidejte více sladidla)
  • 90 g špaldové hladké mouky
  • 50 g kukuřičné polenty
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 1,5 dcl mléka
  • 10 g prášku do pečiva
  • půl lžičky vanilky
  • lžíce holandského kakaa

Postup:

Oddělíme bílky, přidáme špetku soli a vyšleháme v tuhý sníh.

V druhé míse vyšleháme žloutky s ricottou, cukrem a mlékem. Přidáme protein, mouku, polentu, prášek do pečiva, vanilku a znovu zašleháme. Nakonec vmícháme olej, jakmile se spojí s těstem přidáme sníh z bílků (trochu si nechejte bokem) a už jen vařečkou jemně promícháme.

Já si nechávám trochu sněhu v misce. Přidám kakao, přiliju část těsta a zamíchám. Vznikne kakaové těsto a bábovka tak bude mramorová.

Formu na bábovku vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou (můžeme použít i strouhaný kokos). Vlijeme vanilkové těsto a na něj kakaové.

Pečeme 40 minut na 180 stupňů. Prvních 20 minut doporučuji zakrýt ze shora alobalem. Bábovka na povrchu nepopraská (pokud ano, tak jen málo). Upečenou bábovku necháme 5-10 minut odstát a až poté vyklopíme na talířek a necháme vychladnout.

Přeji dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: