Kynutý švestkový koláč ze špaldové mouky

Kynutý švestkový koláč ze špaldové mouky

Švestková sezóna je tu oujé :) Kdo taky miluje švestky, ať dá ruku nahoru :) Zkusila jsem tento recept na kynutý koláč a měla velký úspěch, jak u nás doma, snědla se rychlostí blesku, ale i u vás na instagramu, když jsem ukazovala, jak koláč peču. Zkuste jej, věřím, že si jej oblíbíte stejně jako my :)

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 130 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru nebo jiného sladidla
  • 260 g špaldové polohrubé mouky
  • 100 g špaldové hladké mouky
  • 50 g řepkového oleje nebo másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Tvarohová vrstva:

  • 250 g tvarohu ( může být jaký koliv, zkoušela jsem jak z papíru, tak z vaničky)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sladidla

Drobenka:

  • 50 g másla
  • 50 g sladidla
  • 60 g polohrubé mouky

Další suroviny:

  • 400 g švestek
  • olej/máslo na vymazání plechu
  • polohrubá mouka na vysypání plechu

Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme vlažné mléko, nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale jen tak aby se do mléka dostalo trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.

Do mísy přidáme zbývající suroviny a hněteme v robotu nebo ručně alespoň 5 minut. Necháme vykynout cca 60 minut. Doba kynutí záleží na okolní teplotě. 

Na náplň smícháme tvaroh, vejce a sladidlo. Švestky omyjeme, rozřízneme napůl a odstraníme pecku. Plech o velikosti 22x32 cm vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme polohrubou moukou. 

Vykynuté těsto vyklopíme pracovní desku a vytáhneme do tvaru obdelníku a přendáme na plech. Těsto rukama rozmačkáme na celou plochu a snažíme se, aby mělo těsto všude stejnou tloušťku. 

Na těsto naneseme tvarohovou vrstvu, poklademe švestkami a zasypeme drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 minut. Pokud použijete větší plech, těsto bude nižší a bude se péct kratší dobu. Pokud budete mít plech menší, těsto bude hodně vysoké a bude potřeba ho péci déle.

  • Sdílet: