Švestková sezóna je tu oujé :) Kdo taky miluje švestky, ať dá ruku nahoru :) Zkusila jsem tento recept na kynutý koláč a měla velký úspěch, jak u nás doma, snědla se rychlostí blesku, ale i u vás na instagramu, když jsem ukazovala, jak koláč peču. Zkuste jej, věřím, že si jej oblíbíte stejně jako my :)
Co budeme potřebovat na těsto:
Tvarohová vrstva:
Drobenka:
Další suroviny:
Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme vlažné mléko, nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale jen tak aby se do mléka dostalo trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.
Do mísy přidáme zbývající suroviny a hněteme v robotu nebo ručně alespoň 5 minut. Necháme vykynout cca 60 minut. Doba kynutí záleží na okolní teplotě.
Na náplň smícháme tvaroh, vejce a sladidlo. Švestky omyjeme, rozřízneme napůl a odstraníme pecku. Plech o velikosti 22x32 cm vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme polohrubou moukou.
Vykynuté těsto vyklopíme pracovní desku a vytáhneme do tvaru obdelníku a přendáme na plech. Těsto rukama rozmačkáme na celou plochu a snažíme se, aby mělo těsto všude stejnou tloušťku.
Na těsto naneseme tvarohovou vrstvu, poklademe švestkami a zasypeme drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 minut. Pokud použijete větší plech, těsto bude nižší a bude se péct kratší dobu. Pokud budete mít plech menší, těsto bude hodně vysoké a bude potřeba ho péci déle.