Kváskové lívance

Kváskové lívance

Když budete mít přebytek kvásku nebo jen chuť, vyzkoušejte kváskové lívance. Je to zase něco jiného v jídelníčku a tak je moc ráda do toho svého zařazuji :)

Co budeme na 2 porce potřebovat:

Rozkvas:

  • 20 g kvásku, který máte doma
  • 70 g hladké mouky
  • 70 g vody

Na těsto:

  • 150 g rozkvasu
  • 50 g mléka
  • 10 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 1 vejce pokojové teploty
  • 20 g třtinového cukru
  • 50 g celozrnné mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Na kvas smícháme kvásek, mouku a vodu a necháme 10-12 hodin odležet. Kvásek je připravený jakmile zdvojnásobí svůj objem a má viditelné bublinky.

Jakmile je kvas připravený smícháme jej s ostatními surovinami a prošleháme. Pánev s nepřilnavým povrchem rozpálíme, snížíme na mírný oheň a pokapeme lehce olejem. Lžící nabíráme těsto a tvoříme lívance. Opékáme z každé strany do zlatohnědé barvy.

Podáváme s hustým jogurtem nebo zakysanou smetanou a ovocem. Můžeme zakápnout javorovým sirupem

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: