Jahodová sezóna pomalu začíná, tak přináším tip na jahodový dortík. Krém je plný jahod a mě úplně nadchnul, tak věřím, že i vám bude chutnat :)
Co budeme potřebovat:
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do sněhu. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Přidáme olej a vanilkový extrakt a zamícháme. Následně přidáme mouku a prášek do pečiva. Zamícháme a vznikne tužší hmota, do které na dvakrát opatrně vmícháme sníh z bílků. Do formy s průměrem 18 cm vložíme pečící papír nebo vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 stupňů cca 25 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout a následně ho jednou prořízneme.
Krém:
V misce smícháme mascarpone s tvarohem a cukrem.
Jahody omyjeme a rozmixujeme. Na sporáku jahodovou směs jemně zahřejeme a vsypeme želatinový ztužovač. Minutu mícháme, než začnou jahody tuhnout. Po částech přidáváme tvaroh s mascarpone a důkladně promícháme.
Formu, kterou jsme použili na upečení korpusu, znovu použijeme. Na dno vložíme spodní část korpusu. Zbylé jahody rozpůlíme a naskládáme k okrajům. Zalijeme ještě vlažným krémem a přiklopíme druhou polovinou korpusu.
Dort necháme do druhého dne ztuhnout v lednici.
Přeji dobrou chuť :)
Hanka