Jablečná bábovka

Jablečná bábovka

Letos je krásný podzim a k podzimu patří bezpochyby i jablečná bábovka 🙂

Co budeme na 1 menší bábovku potřebovat:

  • 2 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 270 g na hrubo nastrouhaných jablek (2 menší jablka)
  • 10 g prášku do pečiva
  • 25 g vanilkového proteinu (lze zaměnit za třtinový cukr)
  • 230 g polohrubé mouky
  • 50 g rozpuštěného másla nebo kokosového oleje
  • lžička vanilkového extraktu nebo perníkové koření

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.

Ke žloutkům přidáme cukr a mléko a vyšleháme do pěny. Jablka rozkrojíme na čtvrtiny, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Zbude nám jen slupka, kterou dáme stranou. Jablka přidáme do pěny a zamícháme. Přisypeme mouku, prášek do pečiva, protein a vanilku nebo perníkové koření a znovu zamícháme.

Nakonec přidáme máslo. Jakmile jej zapracujeme do těsta, jemně vmícháme sníh vařečkou.

Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou a naplníme těstem. Pečeme 40 minut na 170 stupňů.

Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je bábovka uvnitř upečená a pokud ano vyndáme ji z trouby. Až trochu vychladne, vyklopíme ji z formy. Dozdobit můžeme ořechovým máslem.

Přeji dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: