Brioška, to je pečivo, které mě vrací do dětství. Doma jsme ji nepekli, ale mamka ji kupovala v Jednotě :) Nadýchané vláčné těsto mi moc chutnalo, a proto když jsem zase kupovanou briošku po letech ochutnala, mi bylo jasné, že zkusím upéct vlastní. Vycházela jsem z receptu na briošku, který jsem našla na internetu. Díky tomu, že používám špaldovou mouku, jsem v receptu udělala menší úpravy. Upekla jsem tak briošku o váze 1200 gramů. Pokud nemáte velkou formu jako já na pečení dortu ve tvaru srdce, použijte pouze polovinu z gramáže všech surovin, což bude tak akorát velikost na formu na chléb. Zde je tedy moje verze :)
Co budeme potřebovat na briošku o váze 1200 g:
Na potření:
Postup:
Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek a nalijeme vlažné mléko. Do něj rozdrobíme droždí. Mléko zamícháme tak, aby se droždí rozpustilo a vmíchalo se i trochu mouky. Necháme vzejít kvásek. Trvá to 15-20 minut.
V misce smícháme máslo a cukr. Jakmile kvásek nakyne, přidáme sůl, vejce a zamícháme. Jakmile budou suroviny spojené, přidáme máslovou hmotu. Hněteme alespoň 10 minut v robotu, ručně ještě déle. Jakmile je těsto pružné, dáme ho kynout na 2 hodiny na teplé místo.
Po vykynutí těsto znovu krátce hněteme, zakryjeme fresh fólií a dáme přes noc do lednice.
Ráno těsto vyklopíme na vál. Rozdělíme ho na 3 části a uděláme z nich prameny, ze kterých zapleteme cop. Formu vyložíme pečícím papírem a připravené těsto do ní vložíme. Necháme naposledy kynout 2 hodiny na teplém místě. Těsto ztrojnásobí svou velikost.
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Prošleháme vejce s mlékem a potřeme jím briošku. Jakmile je trouba vyhřátá, vložíme briošku a pečeme 40-50 minut. Přibližně po 20 minutách pečení briošku přikryjeme pečícím papírem, aby se se shora nespálila. Zda je brioška propečená, zkoušíme špejlí.
Necháme vychladnout a krájíme na plátky a jíme samotné nebo s máslem a marmeládou.
Přeji dobrou chuť :)
Hanka