Dýňová bábovka

Dýňová bábovka

Když upeču dýni, je potřeba ji spotřebovat. Letos se nám dýně urodili obzvláště velké, takže z jedné dýně upeču bábovku, udělám noky a současně polévku. Pokud to máte stejně, může se vám hodit recept na tuhle úžasně vláčnou bábovku, kdy jsem ve svém receptu nahradila olej za jogurt a je to perfektní kombinace a ušetří mi to i nějaké kalorie 🙂

Jak na pečenou dýni:

Dýni hokaido neloupu, ostatní druhy ano. Nakrájím na 0,5 – 1 cm plátky, naskládám na plech vyložený pečícím papírem a peču 20 – 30 minut na 200 stupňů. Dýni pak můžeme cca týden skladovat v ledničce a průběžně odebírat 🙂

Co budeme potřebovat na jednu menší bábovku:

  • 3 vejce
  • 60 g jogurtu
  • 80 ml vody
  • 30 g kokosového cukru nebo jiné sladidlo
  • 20 g medu
  • 280 g upečené dýně hokaido
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžičky sody
  • 20 g vanilkového proteinu
  • 1 lžíce kakaa

Postup:

  • Žloutky oddělíme od bílků a společně s jogurtem, vodou, cukrem a medem vyšleháme do pěny.
  • Dýni rozmačkáme vidličkou a zašleháme do pěny. Přidáme prášek do pečiva, sodu a mouku.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh a už jen ručně opatrně zapracujeme do těsta. Polovinu těsta dáme stranou a přidáme lžíci kakaa.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 45 – 50 minut. Zkoušíme špejlí, zda je bábovka upečená 🙂

Tipy:

  • používám silikonovou formu, která se nemusí vymazávat.
  • Můžete použít i jiný typ dýně, například muškátovou nebo máslovou

DOBROU CHUŤ 🙂

  • Sdílet: