Když upeču dýni, je potřeba ji spotřebovat. Letos se nám dýně urodili obzvláště velké, takže z jedné dýně upeču bábovku, udělám noky a současně polévku. Pokud to máte stejně, může se vám hodit recept na tuhle úžasně vláčnou bábovku, kdy jsem ve svém receptu nahradila olej za jogurt a je to perfektní kombinace a ušetří mi to i nějaké kalorie 🙂
Jak na pečenou dýni:
Dýni hokaido neloupu, ostatní druhy ano. Nakrájím na 0,5 – 1 cm plátky, naskládám na plech vyložený pečícím papírem a peču 20 – 30 minut na 200 stupňů. Dýni pak můžeme cca týden skladovat v ledničce a průběžně odebírat 🙂
Co budeme potřebovat na jednu menší bábovku:
- 3 vejce
- 60 g jogurtu
- 80 ml vody
- 30 g kokosového cukru nebo jiné sladidlo
- 20 g medu
- 280 g upečené dýně hokaido
- 250 g hladké špaldové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžičky sody
- 20 g vanilkového proteinu
- 1 lžíce kakaa
Postup:
- Žloutky oddělíme od bílků a společně s jogurtem, vodou, cukrem a medem vyšleháme do pěny.
- Dýni rozmačkáme vidličkou a zašleháme do pěny. Přidáme prášek do pečiva, sodu a mouku.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh a už jen ručně opatrně zapracujeme do těsta. Polovinu těsta dáme stranou a přidáme lžíci kakaa.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 45 – 50 minut. Zkoušíme špejlí, zda je bábovka upečená 🙂
Tipy:
- používám silikonovou formu, která se nemusí vymazávat.
- Můžete použít i jiný typ dýně, například muškátovou nebo máslovou
DOBROU CHUŤ 🙂