Mák a citrón … další skvělá kombinace 🙂 Na doslazení jsem použila jablečné pyré a březový cukr. Původně jsem pekla koláč. Jak jsem z něj vytvořila dort se dočtete v článku níže 🙂
Co budeme potřebovat:
- 2 vejce
- 150 g jablečného pyré
- šťáva a kůra z jednoho citrónu
- 50 ml mléka
- 50 g arašídového másla
- 120 g mouky (namixovala jsem půl napůl ovesnou a špaldovou)
- 40 g březového sladidla
- 8 g prášku do pečiva
- 30 g máku
- 20 g vanilkového proteinu
- Na polevu: 1 zakysaná smetana s 10% tuku, 10 g vanilkového proteinu, sladidlo
Postup:
- Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme do hustého sněhu.
- Žloutky šleháme s jablečným pyré, citrónovou kůrou a šťávou(1 lžičku si necháme na polevu), mlékem, cukrem a máslem.
- Postupně přidáváme suché ingredience. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 stupňů 25 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je koláč upečený.
- Na polevu si připravíme zakysanou smetanu smíchanou s 1 lžičkou citronové šťávy, 10 g vanilkového proteinu. Dosladíme březovým cukrem.
- Jakmile vytáhneme koláč z trouby, ihned potřeme polevou. Jak koláč chladne, poleva ztuhne.
- A teď si možná říkáte, jak jsem vytvořila ten dort. Je to jednoduché, stačí vychlazený koláč překrojit na poloviny a dát na sebe 🙂 Pro nás je totiž celý dort moc velký a nesnědli bychom ho 😀 Takže pokud je vás doma víc, upečte si koláče rovnou dva a budete mít dort celý 😀
Přeji dobrou chuť 🙂
A pokud budete dortík péct, dejte mi vědět … tady, na facebooku nebo mě označte na instagramu 🙂 Uděláte mi obrovskou radost 🙂
Vaše Hanka