Celozrnné buchty s rozinkami ala Crocus

Celozrnné buchty s rozinkami ala Crocus

Mám ráda cereální buchty s rozinkami z pekárny a vždycky jsem si říkala, jak můžou chutnat, pokud bych je upekla doma. Navíc s použitím celozrnné mouky a samých dobrých surovin. Věděli jste že cereální a celozrnný není to stejné? Označení cereální znamená, že pečivo bylo vyrobeno z obilí. To je blázinec, že? 

Co budeme na 12 buchtiček potřebovat:

Tang zhong

  • 100 g polotučného mléka
  • 20 g celozrnné pšeničné mouky

Kvásek

  • 21 g čerstvého droždí pokojové teploty
  • 100 g polotučného mléka 
  • 30 g celozrnné pšeničné mouky

Těsto

  • 80 g třtinového cukru 
  • 330 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 vejce
  • 70 g polotučného mléka 
  • 60 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • Hrst rozinek

Na dokončení

  • 1 vejce a 1 polévková lžíce mléka na potření 
  • slunečnicový olej na potírání
  • krokant nebo nadrobno sekané mandle na posypání

Vejce a máslo vytáhneme z lednice 1 hodinu před přípravou těsta. Rozinky namočíme do vody.

V rendlíku smícháme suroviny na thang zhong. Dáme na oheň a vaříme dokud směs nezhoustne. Odstavíme a necháme vychladnout.

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Suroviny na kvásek promícháme do hladké konzistence a necháme 15-20 minut odpočinout. Jakmile vzejde kvásek, přidáme jej do mísy společně s kaší thang zhong a ostatními surovinami kromě másla a zpracováváme v hladké těsto alespoň 10 minut. Máslo nakrájíme na kousky a postupně do těsta přidáváme. Následně těsto zpracováváme ještě 5 minut, přidáme rozinky a zamícháme. 

Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout přibližně 60 minut. Těsto musí zdvojnásobit svou velikost.

Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme jej na 12 dílů po cca 70 g. Z každého vytvarujeme bochánek a vložíme do vymazaného pekáče slunečnicovým olejem. Každou buchtu ze stran potřeme olejem, aby šly po upečení od sebe.

Pekáč přikryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout. Trvá to přibližně 45 minut. Po 30 minutách kynutí zapneme troubu na horní a dolní ohřev a nastavíme 180 °C.

Vykynuté buchty potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a posypeme krokantem nebo nasekanými mandlemi.

Pečeme přibližně 30 minut do zlatohnědé barvy. Já jsem pekla v keramickém pekáči, takže to trvalo o něco déle.

Přeji dobrou chuť.

  • Sdílet: