Adventní kořeněná bábovka s ořechy

Adventní kořeněná bábovka s ořechy
Že je na pečení cukroví ještě čas, ale už máte na něco dobrého chuť? Tak vyzkoušejte tuhle bábovku provoněnou vánočním kořením jako vanilka, kardamon a muškátový oříšek :)
Co budeme potřebovat na těsto do formy o objemu 2,4 l (může být i menší, upečená bábovka nezaplní celou formu)
  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 250 g polotučného tvarohu v kelímku (běžně dostupné Olma nebo Madeta)
  • 50 g másla pokojové teploty
  • 220 g polohrubé špaldové mouky 
  • 8 g kypřícího prášku do pečiva (1 lžička)
  • 8 g jedlé sody (1 lžička)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 - 1 lžička mleté skořice (podle chuti)
  • 1/3 lžičky mletého kardamonu
  • 1/3 kusu nastrouhaného muškátového oříšku 
  • 50 g pekanových ořechů
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Troubu rozehřejeme na 170°C.

Formu vystříkáme sprejem vhodným na bábovkové formy nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. 

Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme tvaroh, povolené máslo, pekanové ořechy nakrájené na kousky a vanilkový extrakt a znovu prošleháme. Ke směsi přidáme mouku s kypřícím práškem a sodou. Promícháme vařečkou. Na závěr přidáme sníh z bílků. Již nešleháme, ale jen vařečkou podebíráme těsto, aby sníh neztratil na objemu. 

Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme 35 minut nebo do dosažení vnitřní teploty bábovka 95 °C. Každá trouba peče trošku jinak, takže propečení bábovky může trvat trošku jiný čas. Bábovku necháme pár minut odstát ve formě a poté opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Přeji dobrou chuť a krásný adventní čas.

Hanka

  • Sdílet: