Tento recept už mám léty osvědčený a tak už nastal čas, abych ho sepsala i sem na blog :) V počátcích jsem maso pekla v troubě, nyní používám pomalý hrnec. V obou případech je ale výsledek úžasný :)
Co budeme na 5-6 porcí potřebovat na maso:
Maso očistíme, osolíme a opepříme. Pokud budeme používat pomalý hrnec a máme vyjímatelnou nádobu, kterou lze použít i na sporák, tak nádobu vyndáme na sporák, přilijeme trochu oleje a připravené maso krátce osmažíme ze všech stran na nejvyšším plameni. Nádobu poté vložíme do pomalého hrnce a přilejeme vodu a přidáme koření. Zapneme pomalé vaření (u mě stupeň I) a nastavíme dobu vaření 7 hodin.
Pokud budeme maso péct v troubě, postup je stejný. Maso osmažíme na pánvi a následně vložíme do pekáče, přidáme vodu a koření, přikryjeme a pečeme na 150 stupňů po dobu 3-4 hodiny. Maso je hotové, jakmile jej jde rozdělit vidličkami na vlákna.
Domácí BBQ omáčka:
Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej a osmažíme cibulku s česnekem. Přisypeme uzenou papriku, minutu restujeme a zalijeme loupanými rajčaty. Prohříváme na nejvyšší plamen několik minut. Přidáme zbývající suroviny a ještě chvíli prohříváme. Omáčka by neměla být ani moc hustá ani řidká. Pokud je řidká, ještě chvíli omáčku vaříme na nejvyšším plameni, tím redukujeme tekutinu.
Kompletace:
Maso pomocí dvou vidliček natrháme na vlákna a vložíme do bbq omáčky. Omáčka se do masa pěkně vsákne a pokud se mi zdá, že se vsákla hodně, přidám ještě šťávu z výpeku, ta dodá jídlu ještě více chuti. Na závěr osolíme, opepříme a finálně promícháme. Podáváme například s bramborovou kaší, do housky jako burger nebo do toastového chleba jako sendvič.
Recept na moje špaldové hamburgerové bulky: https://vkuchynishankou.cz/spaldove-housticky
Recept na špaldový celozrnný toastový chléb: https://vkuchynishankou.cz/toastovy-celozrnny-chleb
Přeji dobrou chuť!
Hanka