Konečně jsem si pořídila pořádnou formu na toastový chléb. Jsem z ní absolutně nadšená a tak jsem hned začala ladit recept na tento celozrnný toastový chléb. Věřím, že se mi to podařilo. Pekla jsem ho několikrát a jeden kousek jsem věnovala přátelům, protože u nás doma bychom tolik chleba nezvládli sníst :) Do receptu jsem zvolila špaldovou a špaldovou celozrnnou mouku, protože nám výrobky z nich moc chutnají. Doufám, že zachutná i vám :) Tak jdeme na recept!
Co budeme na 1 chléb potřebovat:
Do mísy přesejeme obě mouky a uděláme v ní důlek. Přilijeme vlažné mléko a nadrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a opatrně zamícháme, aby se do mléka dostalo trochu mouky. Necháme vzejít kvásek 15-20 minut. Poté přidáme zbytek surovin a vyhněteme v pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Těsto vyklopíme na vál a ještě ručně prohněteme, vytvarujeme bochánek, dáme do mísy, přikryjeme potravinovou folií a necháme vykynout na dvojnásobek velikosti (přibližně hodinu).
Těsto vyklopíme na pomoučněný a vytáhneme do tvaru obdelníku. Na šířku by mělo mít těsto velikost vaší formy na chleba. Těsto po delší straně zamotáme. Vložíme do formy a necháme vykynout (přibližně půl hodiny až hodinu). Pokud nemáme formu s nepřilnavým povrchem vymažeme formu olejem nebo vysteleme pečícím papírem.
Troubu vyhřejeme na 220 stupňů, chleba vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 200 stupňů a pečeme dalších 15 minut. Upečený chleba vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Přeji dobrou chuť :)
Hanka
TIP:
Na pečení toastového chleba jsem si pořídila extra velkou formu o velikosti 24x16x12 cm o objemu 1,8 kg a pořídila jsem ho na https://www.kitchenetteshop.cz/forma-na-chleb-master-class-1-8kg-1 .
Pokud máte menší formu, upravte množství těsta. Na běžné formy bude stačit polovina.
Toastový chleba plním například pečeným masem a domácí BBQ omáčku. Recept bude brzy :)