Housky na druhý pokus a jak se povedly! Mám z nich velkou radost. Byly doby, kdy jsem se pečivu a hlavně tomu bílému úplně vyhýbala. To už je ale dávno pryč 🙂 I díky tomu jsem si pro vás dnes připravila recept na tyhle měkoučké houstičky. Pozor, jsou vysoce návykové, hlavně jakmile je vytáhnete z trouby a trochu vychladnou 🙂
Co budeme na 15 housek potřebovat:
500 g hladké špaldové mouky
300 ml mléka
42 g droždí
1 lžička třtinového cukru
10 g soli
50 g změklého másla
1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
Postup:
Ohřejeme 100 ml mléka, tak aby bylo teplé, ale ne horké. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a 2 lžíce z odvážených 500 g mouky. Zamícháme, vytvoří se těstíčko, které necháme 15 minut odpočinout.
Mezitím dáme zbytek mouky do mísy, přidáme žloutek, zbytek mléka, sůl a máslo. Přidáme směs z droždí, která krásně zdvojnásobila svůj objem a vše smícháme.
Hněteme dokud se suroviny nespojí v pružné těsto (v robotu to trvá cca 5 minut). Poté necháme na teplém místě vykynout. Obvykle to trvá hodinu nebo jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem.
Těsto přesuneme na vál (není třeba podsypávat moukou). Rozdělíme na 15 kousků – každý cca 60 g a vytvarujeme do tvaru housky nebo bulky (zkoušela jsem a obojí je super). Bulky na hamburger dělám 100 gramové a z tohoto množství těsta jich je devět 🙂
Housky klademe na plech s pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Bílek trochu prošleháme vidličkou a housky potřeme. Posypeme semínky nebo hrubou solí.
Pečeme na 220 stupňů 10-12 minut.
Necháme vychladnout a můžeme si užívat tu božskou chuť 🙂
TIPY:
Návody na pletení housek najdete na youtube.
Na bulky stačí z těsta udělat kouli, trochu připlácnout a je hotovo 🙂
Ke kynutí používám troubu, má kynoucí program, je to velký pomocník
Poslední bod postupu je důležitý, počkejte než housky trochu vychladnou 🙂