Vanilkové donuty

Vanilkové donuty

V článku o New Yorku jsem psala o tom, jak jsem v Brooklinu poslední den objevila perfektní donuty, které jsem tam nemohla nechat :-) Byly to klasicky připravené donuty z kynutého těsta, smažené a hlavně tak velké, že jsem měla problém sníst jeden. Jednou je taky vyzkouším připravit doma, ale dnes to nebude o těchto těžkých (leč úžasných) kynutých donutech, ale o lehčích pečených (a neméně úžasných!). 

Co budeme potřebovat na 8 ks

  • 1 vejce
  • 15 g třtinového cukru 
  • půl lžičky vanilkového extraktu
  • 60 ml mléka
  • 60 g hladké špaldové mouky
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 5 g oleje (slunečnicový, kokosový) nebo másla

Postup:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Ten vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.

Žloutek vyšleháme do pěny s cukrem, vanilkou a mlékem. Přidáme mouku a prášek do pečiva a zašleháme. Poté přidáme olej a ručně zamícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. 

Těsto nalijeme do formy na donuty a pečeme 15 minut na 180 stupňů. Po upečení necháme vychladnout. Vyndáme z formy a namáčíme v oříškovém másle. Měl by to být  Můžeme posypat sušeným ovocem. Já měla maliny sušené mrazem. Rukama jsem je rozdrobila a použila na posypku :) 

Přeji dobrou chuť!

TIP:

K pečení donutů potřebujeme formu. Já jsem si objednala 2 silikonové formy z Ebay. V jedné formě je místo pro 8 donutů. Výhodou je, že se nemusí vymazávat a snadno se z formy dají "vyloupnout". 

  • Sdílet: