Co budeme na 4 porce potřebovat
Na těsto:
Na náplň:
Na vál nasypeme obě mouky, uděláme důlek a vyklepeme vejce. Vidličkou ho jemně prošleháme a začneme zadělávat s moukou.
Pak už přijde na řadu práce s těstem rukama. Pokud máme stále část mouky suché a nejde spojit, přidáme pár kapek vody. Důkladně těsto prohněteme. Mělo by být spíš tužší. Vytvoříme z něj kouli a potřeme ho tenkou vrstvou oleje. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Mezitím si připravíme náplň. Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi s nepřilnavým povrchem cibuli opečeme s kapkou oleje. Přidáme špenát a česnek a necháme špenát zavadnout. Jemně osolíme a přidáme mletý pepř. Odstavíme a necháme vychladnout. Špenát přendáme na prkénko a překrájíme jej na menší kousky. Poté ho smícháme s nadrobeným balkánským sýrem.
Těsto rozdělíme na 2 kusy. Každý rozválíme válečkem, nebo co je více sploštíme rukama. Téměř nepodsypáváme další moukou, na stroji na těstoviny by pak těsto prokluzovalo.
Na robot nasadíme nástavec na těstoviny a nastavíme nejširší rozestup. U mě rozestup č. 1. Těsto projedeme 2x strojkem, snížíme rozestup o jeden stupeň a opět těsto 2x projedeme. Nyní těsto přeložíme jedním koncem do dvou třetin a druhým koncem překryjeme.
Celý proces se strojkem opakujeme: 2x na první stupeň, na druhý stupeň a dále snižujeme až k sedmému stupni. Na mém strojku je celkem 8 stupňů.
Vyválený plát položíme na lehce poprášený vál moukou a cca 0,5 - 1 cm od kraje naneseme kopečky s náplní s dostatečným rozestupem. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem. Kopečky ze špenátu a sýru překryjeme druhou polovinou těsta a mezi kopečky těsta přitiskneme k sobě a pomocí radélka nebo nože rozdělíme na jednotlivé ravioli. Pamatujme na to, že po uvaření ravioli zvětší svou velikost o cca 20-30%, tak ať je nemáte obrovské jako já :) Kraje jednotlivých raviol pořádně spojíme. Jde to dobře vidličkou a ještě zanechá zdobený okraj :)
Těstoviny ihned vaříme a to ve vroucí hodně osolené vodě (v těstě není sůl). Jakmile je vložíme do vody, oheň stáhněte, aby lehce probublávala, ale nevřela.
Vaříme je 8 minut a ihned podáváme přelité máslem se sušeným oregánem a posypeme nastrouhaným sýrem.
Přeji dobrou chuť.
Hanka