Špenátové ravioli

Špenátové ravioli

Co budeme na 4 porce potřebovat

Na těsto:

  • 100 g semoliny,
  • 120 g hladké pšeničné mouky,
  • 2 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje

Na náplň:

  • 1 cibule
  • 300 g čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř
  • 100 g balkánského sýra
  • 1 vejce

Na vál nasypeme obě mouky, uděláme důlek a vyklepeme vejce. Vidličkou ho jemně prošleháme a začneme zadělávat s moukou.

Pak už přijde na řadu práce s těstem rukama. Pokud máme stále část mouky suché a nejde spojit, přidáme pár kapek vody. Důkladně těsto prohněteme. Mělo by být spíš tužší. Vytvoříme z něj kouli a potřeme ho tenkou vrstvou oleje. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

Mezitím si připravíme náplň. Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi s nepřilnavým povrchem cibuli opečeme s kapkou oleje. Přidáme špenát a česnek a necháme špenát zavadnout. Jemně osolíme a přidáme mletý pepř. Odstavíme a necháme vychladnout. Špenát přendáme na prkénko a překrájíme jej na menší kousky. Poté ho smícháme s nadrobeným balkánským sýrem. 

Těsto rozdělíme na 2 kusy. Každý rozválíme válečkem, nebo co je více sploštíme rukama. Téměř nepodsypáváme další moukou, na stroji na těstoviny by pak těsto prokluzovalo.

Na robot nasadíme nástavec na těstoviny a nastavíme nejširší rozestup. U mě rozestup č. 1. Těsto projedeme 2x strojkem, snížíme rozestup o jeden stupeň a opět těsto 2x projedeme. Nyní těsto přeložíme jedním koncem do dvou třetin a druhým koncem překryjeme.

Celý proces se strojkem opakujeme: 2x na první stupeň, na druhý stupeň a dále snižujeme až k sedmému stupni. Na mém strojku je celkem 8 stupňů.

Vyválený plát položíme na lehce poprášený vál moukou a cca 0,5 - 1 cm od kraje naneseme kopečky s náplní s dostatečným rozestupem. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem. Kopečky ze špenátu a sýru překryjeme druhou polovinou těsta a mezi kopečky těsta přitiskneme k sobě a pomocí radélka nebo nože rozdělíme na jednotlivé ravioli. Pamatujme na to, že po uvaření ravioli zvětší svou velikost o cca 20-30%, tak ať je nemáte obrovské jako já :) Kraje jednotlivých raviol pořádně spojíme. Jde to dobře vidličkou a ještě zanechá zdobený okraj :)

Těstoviny  ihned vaříme a to ve vroucí hodně osolené vodě (v těstě není sůl). Jakmile je vložíme do vody, oheň stáhněte, aby lehce probublávala, ale nevřela.

Vaříme je 8 minut a ihned podáváme přelité máslem se sušeným oregánem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: