U nás nesmí vánočka o Vánocích chybět! Dělám tento osvědčený recept už několik let. Nic v něm nenahrazuji. Myslím, že by to bylo jen ke škodě.
Co budeme na 1 menší vánočku potřebovat:
Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu.
Do velké mísy smícháme mouky, uděláme důlek a nalijeme 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Rozmícháme a vmícháme i trochu mouky, aby vznikla řidší kašička. Necháme vzejít kvásek na teplém místě přibližně 20 minut.
Přidáme všechny ostatní suroviny kromě másla a důkladně zpracujeme. Nyní přidáme máslo a hněteme ještě několik minut.
Necháme vykynout na teplém místě. Běžně to trvá 45 - 60 minut. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme těsto na části. zpracujeme je do koule a z nich pak uválíme prameny. Mouku už nepodsypáváme, aby byly prameny pěkně hladké. Upleteme vánočku, jak jsme zvyklí. Tato vánočka je pletená ze 6 pramenů. Video, jak uplést jsem našla na Youtube.
Upletenou vánočku postříkáme vodou a necháme přibližně hodinu opět kynout na plechu vyloženým pečícím papírem. Zkusíme prstový test, kdy na těsto zatlačíme prstem. Pokud se těsto pomalu vrací, je připraveno k pečení. Pokud se vrací rychle, ještě jej necháme kynout a pokud se vrací hodně pomalu nebo vůbec, těsto je překynuté.
Vánočku pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme na 180 stupňů 30 minut. Doba je jen orientační, raději hlídáme a zkoušíme špejlí, zda je propečená.
Přeji Vám krásné vánoce.
Hanka