Punčové řezy

Punčové řezy

Když jsem na Instagramu sdílela, jak punčové řezy peču na narozeninovou oslavu, vyvolalo to mnoho reakcí a zájmu o recept. A já se nedivím, u nás v rodině je to také velice oblíbený zákusek. Proto jsem se rozhodla tento recept mimořádně sepsat. Počítejte s tím, že i když jsem z původního receptu snížila množství cukru, tak je to stále vysoce kalorický zákusek. S vyváženým jídelníčkem se ale nemusíte jednoho až dvou kousků obávat 😊

Co budeme potřebovat :

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g krystalového cukru
  • 8 vajec
  • 8 lžic horké vody
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky červeného gelového potravinářského barviva
  • Špetka soli

Na punč:

  • 150 ml vody
  • 125 g cukru
  • 50 - 100 ml rumu

Na polevu: 

  • 300 g moučkového cukru
  • 5 lžic horké vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička červeného potravinářského barviva

Na promazání:

  • 1 malá rybízová marmelády

Troubu zapneme na horkovzduch a nastavíme 180 stupňů.

Žloutky vyšleháme s vodou a polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se solí do sněhu, přidáme druhou polovinu cukru a ještě krátce prošleháme. 

Do žloutkové směsi po částech přidáváme mouku, prášek do pečiva a sníh z bílků. Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné přidáme barvivo a dobře promícháme. 

Každé těsto rozetřeme na plech vysílány pečícím papírem a pečeme 15 minut.

Mezitím připravíme punč. Vodu s cukrem přivedeme k varu, stáhněte oheň a necháme cukr rozpustit. Odstavíme, přidáme rum a necháme vychladit.

Vychlazené pláty uprostřed rozkrojíme. Tím získáme dva světlé platy a dva červené.

A jdeme na kompletaci. Na plech položíme červený plát, pokapeme jednou čtvrtinou punče, rozetřeme polovinu marmelády. Přiklopíme světlým plátem, pokapeme druhou čtvrtinou punče. Přiklopíme červeným plátem, pokapeme třetí čtvrtinou punče a rozetřeme zbytkem marmelády. Přiklopíme světlým plátem a pokapeme zbytkem punče. 

Tohle množství punče se určitě nebojte, řezy ho nasají a díky tomu jsou krásné vláčné. 

Přiklopíme pečícím papírem a druhým plechem a zatěžkáme. Necháme odležet do druhého dne v chladu. 

Na polevu přesijeme moučkový cukr. Přidáme citronovou šťávu, vodu a barvivo. Dobré smícháme a nalijeme na řezy. Uhladíme a necháme polevu ztuhnout. Poté krájíme na jednotlivé kousky a můžeme podávat

Přeji dobrou chuť!

Hanka

  • Sdílet: