Pistáciový dortík s jahodami

Pistáciový dortík s jahodami

Léto je tady! Pistácie a jahody, červená a zelená, tyhle kombinace jsou prostě nejlepší, jak na pohled, tak na chuť :-) Zajímal vás recept, tak tady je :) Ať chutná a krásné léto!

Co budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 g másla
  • 30 g pistácií
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z půlky citrónu

Rozehřejeme máslo a dáme stranou vychladnout. Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Šleháme alespoň 15 minut, dokud pěna téměř nestéká z metliček. Následně zašleháme po troškách rozehřáté máslo. Pistácie rozemeleme na co nejjemnější moučku a společně s moukou a práškem do pečiva přesejeme a vmícháme do těsta. Už nešleháme, jen jemně vmícháme vařečkou. Nakonec přidáme citronovou kůru. 

Dortovou formu o průměru 16 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto nalijeme do formy a pečeme 20 minut na 180 stupňů. Po upečení necháme vychladnout ve formě.

Na želé si připravíme:

  • 1 balení červeného želé (sypké)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 250 ml vody
  • 200 g jahod

Práškové želé smícháme s cukrem a vysypeme do vody. Rozmícháme a zahřejeme. Vaříme minutu, odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout. 

Jahody očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Poklademe je na vychladlý korpus a zalijeme chladnoucím želé. Necháme zcela vychladit v lednici a můžeme podávat :)

Přeji dobrou chuť :)

Hanka

  • Sdílet: