Toto cukroví vzniklo ozdravením klasického receptu, který se mi zalíbil díky ořechové části, kterou miluju ve všech druzích cukroví 🙂 Vyměnila jsem klasickou mouku za špaldovou, cukr za med a zvýšila podíl ořechové části 🙂
Co budeme na 1 plech cukroví potřebovat:
Těsto:
- 80 g hladké špaldové mouky
- 35 g másla
- 2 žloutky
- citronovou kůru
- 1-2 lžíce vody
Ořechová část:
- 140 g vlašských ořechů
- 100 g medu – klidně i více, ale já nepotřebuji 😉
- 2 bílky
- ořechy na ozdobu – já použila lískové
Postup:
- V misce smícháme všechny suroviny na těsto. Jakmile se trochu spojí, vyklopíme na vál a zpracujeme rukama. Pořádně propracujeme, aby vzniklo pružné těsto. Pokud těsto nedrží pohromadě, použijte více vody. Každá mouka saje vodu trošku jinak 🙂
- Pomoučníme vál a vyválíme placku cca 2 mm vysokou, ze které vykrájíme kolečka (průměr 3 cm) a přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Na ořechovou část si vyšleháme bílky na tuhý sníh. Vařečkou jemně zapracujeme med a kokos. Naplníme do zdobícího sáčku. Nejlepší je použít špičku se širokým otvorem. Pomocí sáčku naneseme směs na těsto, nešetříme 🙂
- Na vrcholek umístíme oříšek a máme hotovo 🙂
- Pečeme na 160 stupňů 15-17 minut. Po 15 minutě už hlídejte, aby se nepřipálily 😉
Přeji krásné Vánoce 🙂