Před časem jsem dostala otázku, jestli mám recept na kváskový tousťák. Odpověď byla, že nemám, ale že se do něj pustím, abych brzo nějaký měla :-) Toustový chléb jsem v minulosti už pekla, ze sušeného droždí... ale s kváskem, to je úplně jiná liga :-) Člověk si toho pečiva pak tak nějak více váží :)
Ke kvásku: pokud jej nemáte, můžete si ho založit (návody najdete na internetu), získat ho od někoho z kváskové mapy nebo od někoho známého, kdo kvásek má :) Nebo taky oživit sušený kvásek (dá se koupit). Já si usuším kvásek, když vím, že na pečení ani udržování kvásku nebudu mít čas. Sušený kvásek pak smíchám s trochou vody a žitné mouky a do 2 dnů mám kvásek připravený k použití.
Co budeme potřebovat na rozkvas:
Co budeme potřebovat na těsto:
U pečení z kvásku je důležité si vše správně načasovat. Dál budu popisovat, jak jsem postupovala, ale každý si může rozplánovat podle sebe :-)
Večer si připravíme rozkvas zamícháním vody, mouky a lžící kvásku. Dáme do dostatečné velké misky, protože kvásek zdvojnásobí svou velikost a necháme ho na chladnějším místě.
Ráno dáme do mísy rozkvas, přidáme mléko, máslo, vejce a promícháme. Prosejeme mouku a přidáme i se solí a cukrem do mísy. Hněteme v robotu, dokud není těsto krásně hladké. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme kynout na teplém místě. Doba kynutí se může lišit podle okolní teploty 3-5 hodin.
Jakmile je těsto nakynuté, vyklopíme ho na mírně pomoučněný vál a roztáhneme do obdelníku. Z kratší strany těsto srolujeme a vložíme do formy na chleba. Pokud nemáme formu s nepřilnavým povrchem, tak ji vymažeme rozpuštěným máslem nebo vyložíme pečícím papírem. Opět necháme na teplém místě kynout 2-3 hodiny.
Jakmile těsto jemně zmáčkneme prstem a ono se hned vrátí zpět, nastal čas ho upéct. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Chleba postříkáme vodou, vložíme do trouby a ještě znovu postříkáme, čímž v troubě vytvoříme páru. Pečeme 20 minut. Poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 20-25 minut. Chléb je pečený, jakmile na něj poklepeme a slyšíme dutý zvuk a barva je zlatavá.
Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Dobrou chuť :-)
TIP: Těsto je na 2 menší nebo 1 opravdu velký toustový chleba. Záleží jak velkou máte formu na chleba. Já mám menší, proto jsem ze zbytku těsta udělala rohlíky. Ty jsem pekla kratší dobu než samotný tousťák :)