Hlíva ústřičná je novinkou v mém jídelníčku. Houby mám ráda a teď se divím, proč jsem s hlívou nevařila už dřív 🙂 Pokud to máte stejně, tak můžu recept jen a jen doporučit 🙂
Co budeme potřebovat na 4 porce:
- 2 velké cibule
- 400 g hlívy ústřičné
- 300 g vepřového masa (můžeme vynechat, ale použijeme více hlívy)
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- sůl a mletý pepř
- 1 l vývaru
- 1 lžička drceného kmínu a 2 bobkové listy
- sušená nebo čerstvá majoránka
Postup
- Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na mírném plameni dozlatova.
- Maso a hlívu nakrájíme na kostky. Maso osolíme, opepříme, přidáme k cibuli a restujeme ze všech stran. Poté přidáme hlívu a také restujeme několik minut.
- Zasypeme mletou paprikou, minutu mícháme a zalijeme vývarem. Přidáme drcený kmín a bobkové listy. Osolíme a vaříme na mírném plameni. Já používám tlakový hrnec a guláš vařím přibližně hodinu. Pokud jej nemáte, bude to trvat o něco déle. V takovém případě guláš kontrolujte a průběžně míchejte a případně přilévejte vývar nebo vodu.
- Jakmile je maso měkké, přidáme rajský protlak a provaříme. Dochutíme pepřem a majoránkou. Pokud je guláš moc řídký, tak ho ještě chvíli vaříme a tekutinu tak zredukujeme.
- Guláš už nezahušťujeme, díky cibuli a protlaku bude omáčka dostatečně hustá.
Přeji dobrou chuť.