Dýňový chlebíček se syrovou dýní hokaido

Dýňový chlebíček se syrovou dýní hokaido

V dnešním receptu používám syrovou dýni. Vždycky jsem používala do dýňového chlebíčku nebo bábovky dýni pečenou a tentokrát jsem chtěla vyzkoušet, jak chuť chlebíčku ovlivní syrová dýně. Vynikla její přirozená chuť a byla to příjemná změna. Pokud se obáváte výraznější chutě dýně, použijte dýňové pyré ve stejném poměru.

Recept vznikl v rámci spolupráce s www.svetplodu.cz

Na 1 chlebíček budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • lžička vanilkového extraktu
  • 8 g prášku do pečiva
  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 80 g lískooříškové mouky
  • 200 g najemno nastrouhané dýně Hokaido
  • 20 g rozpuštěného másla 
  • špetka soli
  • olej ve spreji a hrubá mouka na vysypání formy

Troubu rozehřejeme na 175°C. Na formu použijeme olej ve spreji a vysypeme hrubou moukou.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme mléko a vanilku, prošleháme. Ke směsi prosejeme obě mouky, prášek do pečiva a zamícháme. Nyní přidáme nastrouhanou dýni a rozpuštěné máslo a znovu zamícháme. Nakonec přidáme na dvakrát sníh z bílků. Už nešleháme, jen vařečkou opatrně těsto podebíráme, aby sníh nespadl a těsto tak zůstalo nadýchané.

Těsto nalijeme do formy a pečeme 45-50 minut. Propečení kontrolujeme zapíchnutím špejle. Pokud je špejle po vytažení suchá, chlebíček je upečený. Pochvíli jej vyklopíme z formy na mřížku a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém ze:

  • 100 g tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce třtinového cukru

Smetanu vyšleháme a jakmile začne houstnout přidáme tvaroh, vanilku a cukr a ještě chvíli šleháme až vznikne jemný krém. Ten navrstvíme na chlebíček, ozdobíme ovocem. Já jsem zvolila fíky, které jsem ještě zasypala strouhanou citronovou kůrou.

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: