Cukety kam se podívám 🙂 A tak je zakomponuji i do chleba. Tentokrát si neberu na pomoc kvásek, ale kvasnice, takže je recept jednodušší a rozhodně rychlejší 🙂 Upečený chleba je krásně vláčný 🙂
Co budeme na 1 pecen potřebovat:
Postup:
Půl kostky droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme 50 g pšeničné chlebové mouky a necháme vzejít kvásek.
Do kvásku přidáme zbytek chlebové mouky, polovinu špaldové mouky, sůl, nastrouhanou cuketu a kmín. Vše zpracujeme v robotu nebo ručně vařečkou. Podle potřeby přisypáváme mouku, aby těsto bylo dostatečně husté, ne ale úplně tuhé.
Necháme kynout v míse cca hodinu nebo až těsto zdvojnásobí objem. Pak přemístíme na vál, podsypeme trochou mouky a vytvarujeme do tvaru, ve kterém chleba upečeme. Znovu necháme kynout přibližně 20-30 minut. Před vložením do trouby můžeme naříznout.
Troubu vyhřejeme na 250 stupňů a vložíme chleba společně s hrnkem s vodou a pečeme 10 minut. Během této doby neotvíráme troubu, protože se tam díky vodě vytvoří pára a otevřením dvířek bychom ji vypustili ven 🙂 Potom snížíme teplotu na 190 stupňů a dalších 30 minut necháme péct.
Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Přeji dobrou chuť 🙂