Banánový chlebíček s vaječným likérem

Banánový chlebíček s vaječným likérem

Po Vánocích mi zbyly bílky a dostala jsem domácí vaječný likér, no a k tomu jsem měla několik zralých banánů. Napadlo mě tyto suroviny využít do nové verze banánového chlebíčku. Díky likéru a bílkům už jsem do těsta nedávala vejce. Pokud Vám bílky nezbyly, dejte místo bílků 1 vejce a 70 g vaječného likéru, aby zůstal zachovaný poměr tekutých surovin. Tak pojďme na to :)

Co budeme potřebovat:

  • 2 velké zralé banány (250 g)
  • 70 g jogurtu
  • 60 g vaječného likéru
  • 60 g bílků
  • 30 g ghí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g třtinového cukru nebo jiného sladidla
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 170 g celozrnné mouky
  • 30 g pekanových ořechů 

Banány a jogurt rozmixujeme v míse tyčovým mixérem.

Přidáme vanilkový extrakt, vaječný likér, bílky a ghí, prošleháme. Přidáme suché suroviny - cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva a mouku. Dobře promícháme a na závěr vmícháme nasekané pekanové ořechy. 

Těsto nalijeme do keramické formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 170 stupňů 50 - 55 minut. Upečení zkoušíme špejlí, jakmile se těsto na špejli nelepí a po vytažení zůstává suchá, máme pečeno. 

Formu můžete využít jakoukoliv, délka pečení v plechové nebo silikonové formě bude trvat kratší dobu.

Přeji dobrou chuť

Hanka

  • Sdílet: