Banánové cupcakes

Banánové cupcakes

V těchto horkých dnech dozrávají banány o poznání rychleji než normálně, takže jsem je potřebovala rychle spotřebovat. Chtěla jsem zkusit něco nového, tak jsem místo banánového chleba (recept najdete zde) upekla muffiny. No a protože jsem měla doma ještě šlehačku a mascarpone, tak bylo jasné, jak tyhle suroviny použiju 🙂

Co budeme potřebovat na 12 kusů:

  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 150 g jogurtu
  • 160 g hladké špaldové mouky
  • 50 g polenty
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 40 g ořechů (vlašských, pekanových)

Krém:

  • 1 mascarpone
  • 1 šlehačka ke šlehání
  • volitelně sladidlo – 1 lžíce třtinového cukru nebo medu

Postup:

Vejce s cukrem, špetkou soli a vanilkovým extraktem vyšleháme v robotu nebo ručním šlehačem do husté pěny (cca 5 minut). Pěna téměř nestéká z metliček.

V druhé misce rozmačkáme banány, přidáme jogurt, mouku, prášek do pečiva a sodu. Do této směsi přidáme našlehaná vejce a opatrně promícháme vařečkou. Nakonec jemně vmícháme polentu a pokrájené ořechy.

Těsto vlijeme do košíčků na muffiny a pečeme na 180 stupňů 25 minut.

Necháme vychladnout a mezi tím vyšleháme šlehačku a ručně metlou na 2 části zapracujeme mascarpone. Krém vložíme do zdobícího sáčku a muffiny dozdobíme.

Závěrem ještě tip na výrobu vlastních košíčků na muffiny:

  • Budete potřebovat pečící papír v roli, nůžky a pravítko.
  • Z pečícího papíru si odměřte 4 pásy v šířce 12,5 cm a ustřihněte je.
  • Pak je dejte přes sebe, rozdělte na třetiny a znovu rozstřihněte. Získáte tak 12 kusů papíru.
  • Vezměte si skleničku, která je o něco užší než dno formy na muffin.
  • Na skleničku položte papírový čtverec a oběma rukama přejeďte směrem dolů. Papír se “poskládá” do tvaru košíčku.

Dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: