Žitný kváskový chléb

Žitný kváskový chléb

Poslední dobou peču jen tento celožitný chlebík, tak se s vámi ráda podělím o vyzkoušený recept. Pekla jsem několikrát a vždy se povedl 🙂 Ke kynutí používám kvásek. Udržuji si svůj, ale dá se koupit i sušený, který si “oživíte”, nebo se můžete podívat do kváskové mapy a třeba se někdo z vašeho okolí o kvásek rád podělí 🙂

Co budeme potřebovat:

  • 150 g žitného kvasu
  • 200 g žité chlebové mouky
  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • 350 ml vody
  • 1 lžička chlebového koření nebo drceného kmínu
  • 7 g soli

Postup:

  • Kvásek si večer namnožím. Na 150 g kvasu stačí lžička kvásku, 75 g žitné mouky a 75 g vody.
  • Ráno odvážím 150 g kvásku, zbytek schovám na další pečení. Přidám všechny ostatní ingredience. Smíchám vařečkou, až se vše spojí do konzistentní hmoty podobné krému. Pokud se nedá míchat, přidám ještě trochu vody. Těsto je mazlavé, doporučuje se nezpracovávat v robotu, protože s žitnou moukou je třeba pracovat jen krátce.
  • Těsto přendám do formy na chleba (mám silikonovou, nevymazáván, nedávám pečící papír). Posypu trochou mouky, zakryju utěrkou a nechám kynout.
  • Doba kynutí záleží na okolní teplotě. Může trvat 4-8 hodin. Jakmile chleba zdvojnásobí svůj objem, dám péct.
  • Peču 30-40 minut na 200 stupňů, vyndám z formy a peču ještě dalších 10 minut. Poté nechám vychladnout na mřížce. Večer tak můžu chlebík už konzumovat.
  • Občas chleba umíchám večer, nechám kynout přes noc a peču ho ráno. Tady však pozor, aby vám těsto nepřekynulo, měli byste pak popraskanou střídku 🙂 Radím z vlastní zkušenosti 😉

Přeji dobrou chuť 🙂

 

  • Sdílet: