Základní recept na domácí těstoviny

Základní recept na domácí těstoviny

Na Instagramu jsem se u příspěvku s těstovinami ptala, zda mate zájem o recept na domácí těstoviny a reakce mě tak namotivovaly, že jsem je zkusila znovu 😊 Takže si prosím poznačte recept na základní těsto.

Na dvě porce budete potřebovat:

  • 80 g hladké pšeničné mouky
  • 20 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • pár kapek vody

Na vál nasypeme obě mouky, uděláme důlek a vyklepeme vejce. Vidličkou ho jemně prošleháme a začneme zadělávat s moukou.

Pak už přijde na řadu práce s těstem rukama. Pokud máme stále část mouky suché a nejde spojit, přidáme pár kapek vody. Každá mouka saje jinak, takže pokud je třeba, přidáme více vody. Důkladně těsto prohněteme. Mělo by být spíš tužší. Vytvoříme z něj kouli a potřeme ho tentou vrstvou olejem. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

Těsto rozválíme válečkem, nebo co je více sploštíme rukama. Téměř nepodsypáváme další moukou, na stroji na těstoviny by pak těsto prokluzovalo.

Na robot nasadíme nástavec na těstoviny a nastavíme nejširší rozestup. U mě rozestup č. 1. Těsto projedeme 2x strojkem, snížíme rozestup o jeden stupeň ( u mě rozestup č. 2) a opět těsto 2x projedeme. Nyní těsto přeložíme jedním koncem do dvou třetin a druhým koncem překryjeme.

Celý proces se strojkem opakujeme: 2x na první stupeň, na druhý stupeň a dále snižujeme az ke čtvrtému až pátému stupni, který je vhodný na fettuccine nebo tagliatelle.

Nyní nasadíme stojek na fettuccine a na první rychlostní stupeň těsto strojkem projedeme. Ihned těsto odkládáme na pomoučněnou plochu a ještě zasypeme polohrubou moukou. Zabráníme tak slepení těstovin k sobě.

Těstoviny oprášené od mouky vaříme ve vroucí hodně osolené vodě ( v těstě není sůl). Jakmile je vložíme do vody, oheň stáhněte, aby lehce probublávala, ale nevřela.

Vaříme je 2 - 3 minuty a ihned podáváme.

  • Sdílet: