Recept mám od maminky a takovouto rybí polévku máme na večeři každé vánoce, to už je tradice a všichni ji milujeme. Možná vás překvapí jedna surovina, kterou do polévky přidáváme. Je to hrách, který se vaří s kostmi a zeleninou. Na polévku se použije už jen vývar, a polévka má tak lehce hrachový nádech. Věřím, že si ji zamilujete stejně jako my :)
Na 3 porce budeme potřebovat:
Nejprve připravíme vývar. Mrkev, petržel a celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci s nepřilnavým dnem rozpálíme olej a na mírném plameni osmažíme zeleninu. Díky tomu dostaneme ze zeleniny co nejvíce chuti a mrkev vývar krásně obarví.
Jakmile je zelenina lehce orestovaná, přidáme hrách, omytou hlavu z kapra (bez očí a žáber), vodu a přidáme sůl, přepř a nové koření.
Vývar táhneme 1 hodinu. Vzniklou pěnu posbíráme. Po uvaření vývar přecedíme. Obereme maso a přidáme jej do vývaru.
Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do vývaru a na mírném plameni necháme probublat dalších 30 minut. Jíška se pořádně zavaří a není třeba přidávat další mouku na zahuštění.
Na závěr přidáme mlíčí nebo jikry, krátce ještě povaříme. Vaří se jen krátce. Polévka je v tomto okamžiku hotová. Ochutnáme a maximálně jemně dosolíme.
Na nepřilnavé pánvi osmahneme na kostičky nakrájený rohlík. Polévku podáváme s opečeným rohlíkem a zelenou petrželkou.
Přeji dobrou chuť :)
Hanka.