Vánoční rybí polévka

Vánoční rybí polévka

Recept mám od maminky a takovouto rybí polévku máme na večeři každé vánoce, to už je tradice a všichni ji milujeme. Možná vás překvapí jedna surovina, kterou do polévky přidáváme. Je to hrách, který se vaří s kostmi a zeleninou. Na polévku se použije už jen vývar, a polévka má tak lehce hrachový nádech. Věřím, že si ji zamilujete stejně jako my :)

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • hlava a kostra z kapra
  • mlíčí, jikry
  • 150 g mrkve
  • 50 g kořenové petržele
  • 50 g bulvy celeru
  • 200 g hrachu
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 2 l vody
  • 2 lžičky soli
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 20 g másla
  • 30 g hladké špaldové mouky
  • zelená petrželka
  • 1 rohlík k podávání

Nejprve připravíme vývar. Mrkev, petržel a celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci s nepřilnavým dnem rozpálíme olej a na mírném plameni osmažíme zeleninu. Díky tomu dostaneme ze zeleniny co nejvíce chuti a mrkev vývar krásně obarví.

Jakmile je zelenina lehce orestovaná, přidáme hrách, omytou hlavu z kapra (bez očí a žáber), vodu a přidáme sůl, přepř a nové koření.

Vývar táhneme 1 hodinu. Vzniklou pěnu posbíráme. Po uvaření vývar přecedíme. Obereme maso a přidáme jej do vývaru.

Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do vývaru a na mírném plameni necháme probublat dalších 30 minut. Jíška se pořádně zavaří a není třeba přidávat další mouku na zahuštění.

Na závěr přidáme mlíčí nebo jikry, krátce ještě povaříme. Vaří se jen krátce. Polévka je v tomto okamžiku hotová. Ochutnáme a maximálně jemně dosolíme.

Na nepřilnavé pánvi osmahneme na kostičky nakrájený rohlík. Polévku podáváme s opečeným rohlíkem a zelenou petrželkou.

Přeji dobrou chuť :)

Hanka.

  • Sdílet: