Receptů na internetu na tyhle rohlíčky najdete nespočet, já přispěju také jedním a to svým upraveným receptem ze špaldové mouky, odlehčené od klasiky, přesto stále chutné a hlavně křupavé.
Na 24 rohlíčků budete potřebovat:
Do mísy nasypeme mouku, přidáme nakrájené máslo z lednice, smetanu a sůl. V robotu promícháme K metlou nebo ručně vařečkou. Mícháme dokud se nezačnou suroviny místy spojovat. Poté robot zastavíme, směs vyklopíme na vál a ručně domícháme. Pracujeme rychle, aby se máslo nestihlo rozpustit. Závěrečné míchání provedeme tak, že těsto po malých částech hřbetem dlaně rozmažeme po vále směrem od sebe, čímž se dokonale spojí máslo s moukou a vznikne tak křehké těsto. Z těsta uděláme kouli, zabalíme do potravinové folie a uložíme na 30 minut do lednice. Mezi tím připravíme náplň.
Na náplň budeme potřebovat:
Na potření:
Ořechy nastrouháme nebo nasekáme v sekáčku (pokud nemáme jinou možnost). Vložíme je do rendlíku, přidáme zbylé suroviny a vymícháme hladkou pastu. Nejdříve se bude zdát, že se suroviny nespojí, ale dejte tomu čas. Poté rozehřejeme plotýnku a na mírném ohni směs opékáme. Musíme míchat, aby se nepřipálila. Za pár minut máme hotovo. Necháme vychladit na pokojovou teplotu.
Těsto rozdělíme na 2 stejné části a každou z nich vyválíme do kruhu o průměru cca 30-31 cm. Každý kruh rozdělíme nožem nebo radýlkem na 12 částí. Na nejširší část každého nově vzniklého trojúhelníku dáme lžičku ořechové náplně a smotáme jako rohlík. Na závěr můžeme rohlíček ještě lehce poválet, aby se vrstvy spojily. Vytvarujeme tvar rohlíčku a pokládáme na plech s pečícím papírem nebo podložkou. Rohlíčky by se měly vejít na 1 plech.
Troubu vyhřejeme na 180 °C. Rohlíčky pomašlujeme rozšlehaným vejcem (může být i jen bílek, pokud zbyl z jiného receptu)
Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut.
Dobrou chuť,
Hanka
