Stále máte nějaké zásoby ovoce v mrazáku? Tak to pro vás mám recept na tento nadýchaný a vláčný koláč s ovocem.
Co budeme na koláč o průměru 18 cm potřebovat:
Oddělíme žloutky od bílků a ty vyšleháme do pevného sněhu. Ricottu vyšleháme se žloutky a cukrem, přidáme olej, vanilkový extrakt, kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu a zamícháme. Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a sodou a znovu zamícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků tak, že těsto už jen jemně podebíráme stěrkou.
Maliny přímo z mrazáku zasypeme lžící hladké mouky, promícháme a 3/4 nasypeme do těsta a jemně zamícháme.
Do formy vložíme pečící papír nebo vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Případně můžeme použít sprej na formy. Těsto nalijeme do formy a posypeme zbývajícími malinami. Vložíme do trouby a pečeme na 170 °C na horní a spodní ohřev po dobu přibližně 50 minut. Každá trouba peče jinak, doporučuji ke konci kontrolovat propečení špejlí. Jakmile špejli vytáhneme suchou, koláč je propečený.
Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Přeji dobrou chuť.
Hanka