Ricottový koláč s malinami

Ricottový koláč s malinami

Stále máte nějaké zásoby ovoce v mrazáku? Tak to pro vás mám recept na tento nadýchaný a vláčný koláč s ovocem. 

Co budeme na koláč o průměru 18 cm potřebovat:

  • 3 vejce
  • 250 g ricotty
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g vanilkového proteinu (lze nahradit cukrem nebo jiným sladidlem)
  • 140 g polohrubé mouky
  • 30 g slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 g prášku do pečiva
  • 5 g jedlé sody
  • 1 citron
  • 100 g mražených malin (v sezóně čerstvých) + 1 lžíce hladké mouky

Oddělíme žloutky od bílků a ty vyšleháme do pevného sněhu. Ricottu vyšleháme se žloutky a cukrem, přidáme olej, vanilkový extrakt, kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu a zamícháme. Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a sodou a znovu zamícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků tak, že těsto už jen jemně podebíráme stěrkou.

Maliny přímo z mrazáku zasypeme lžící hladké mouky, promícháme a  3/4 nasypeme do těsta a jemně zamícháme.

Do formy vložíme pečící papír nebo vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Případně můžeme použít sprej na formy. Těsto nalijeme do formy a posypeme zbývajícími malinami. Vložíme do trouby a pečeme na 170 °C na horní a spodní ohřev po dobu přibližně 50 minut. Každá trouba peče jinak, doporučuji ke konci kontrolovat propečení špejlí. Jakmile špejli vytáhneme suchou, koláč je propečený.

Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: