Pečený losos v pomerančové marinádě

Pečený losos v pomerančové marinádě

Můj druhý soutěžní příspěvek do soutěže s Foodblog roku, který byl o párování nápoje Mazagrande s jídlem. Já jsem si pohrávala s myšlenkou, že připravím něco sladkého, ale nakonec zvítězil nápad spárovat Mazagrande pomeranč a zázvor se slaným receptem. Strašně mě totiž nadchla myšlenka smíchat pomeranč a zázvor a vytvořit marinádu na lososa. Byla jsem nervózní, jak to dopadne, bude to vůbec dobré a světe div se.... je to dobré... a moc!

Na dvě porce budeme potřebovat:

  • 2 porce lososa cca 300-400 g
  • 2-3 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka sušeného zázvoru
  • špetka chilli
  • brambory
  • brokolice
  • 2 červené papriky
  • 1 žlutá paprika
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý pepř
  • 3 ks sušených rajčat
  • čerstvá bazalka

Lososa omyjeme a osušíme. Jemně osolíme a vložíme do marinády, na kterou smícháme pomerančovou šťávu, hořčici, olej, zázvor a chilli. Nádobu, ve které lososa marinujeme přikryjeme potravinářskou folií a dáme do lednice. Lososa necháme marinovat do druhého dne. 

Jednu červenou papriku rozkrojíme a zbavíme semínek. Dáme na plech, pokapeme olejem a pečeme na 200 C cca 20 minut. Poté vložíme do nádoby a zakryjeme potravinovou folií. Necháme 10 minut odpočinout a poté papriku zbavíme slupky. Očištěnou papriku vložíme do mixeru, přidáme sušená rajčata, čerstvou bazalku, špetku soli a mletého pepře. Důkladně rozmixujeme na co nejjemnější krém.

Brambory omyjeme a v horké, osolené vodě vaříme 5 minut. Scedíme a poté dáme na plech společně s růžičkami brokolice. Osolíme a pokapeme olejem. Pečeme na 200 C po dobu 15 minut. Poté přidáme lososa a zbylé papriky nakrájené na menší kusy a pečeme dalších 12 minut.

Lososa podáváme s pečenou zeleninou a paprikovým dipem.

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: