Můj druhý soutěžní příspěvek do soutěže s Foodblog roku, který byl o párování nápoje Mazagrande s jídlem. Já jsem si pohrávala s myšlenkou, že připravím něco sladkého, ale nakonec zvítězil nápad spárovat Mazagrande pomeranč a zázvor se slaným receptem. Strašně mě totiž nadchla myšlenka smíchat pomeranč a zázvor a vytvořit marinádu na lososa. Byla jsem nervózní, jak to dopadne, bude to vůbec dobré a světe div se.... je to dobré... a moc!
Na dvě porce budeme potřebovat:
Lososa omyjeme a osušíme. Jemně osolíme a vložíme do marinády, na kterou smícháme pomerančovou šťávu, hořčici, olej, zázvor a chilli. Nádobu, ve které lososa marinujeme přikryjeme potravinářskou folií a dáme do lednice. Lososa necháme marinovat do druhého dne.
Jednu červenou papriku rozkrojíme a zbavíme semínek. Dáme na plech, pokapeme olejem a pečeme na 200 C cca 20 minut. Poté vložíme do nádoby a zakryjeme potravinovou folií. Necháme 10 minut odpočinout a poté papriku zbavíme slupky. Očištěnou papriku vložíme do mixeru, přidáme sušená rajčata, čerstvou bazalku, špetku soli a mletého pepře. Důkladně rozmixujeme na co nejjemnější krém.
Brambory omyjeme a v horké, osolené vodě vaříme 5 minut. Scedíme a poté dáme na plech společně s růžičkami brokolice. Osolíme a pokapeme olejem. Pečeme na 200 C po dobu 15 minut. Poté přidáme lososa a zbylé papriky nakrájené na menší kusy a pečeme dalších 12 minut.
Lososa podáváme s pečenou zeleninou a paprikovým dipem.
Přeji dobrou chuť.
Hanka